A csípőprotézis: előkészülete, műtét és utána az élet

Sokan hallhattunk már a protézisről, de nagyon kevesen vannak azzal tisztában, hogy mivel jár a beavatkozás, hogyan zajlik és milyen életmódot lehet utána folytatni.

A csípőprotézis: előkészülete, műtét és utána az élet
A csípőprotézis: előkészülete, műtét és az élet utána

Ebben a bejegyzésben egy kis betekintést nyerhetünk a témával kapcsolatban, pontosabban a csípőprotézis beültetéssel fogunk foglalkozni.

A csípőízület két fontos és fő eleme a combcsontfej és a csípőcsont ízületi vápája, amibe a combcsontfej illeszkedik. Teljes csípőprotézis műtétek csak abban az esetben hajtanak végre, ha a csípőcsont ízületi mozgása a mindennapi életben nagy mértékben akadályozza, korlátozza a felállást, járást, helyváltoztatást. A műtét során mesterséges anyagokkal helyettesítik a combcsontfejet és az ízületi vápát. Ennek a műtétnek a két része a combcsontfejet pótló komponens és az ízületi vápába kerülő csésze alakú befogadó rész beültetése.

A csípőprotézis műtét menete

A minimál invazív elülső feltárás során csípő felett a bőrön bemetszés történik, majd az izmokat, szalagokat széttolva feltárul a csípőízület. Ezután a combcsont fejét eltávolítják. Gyakorlatomban a következő lépés a protézisszár helyének kialakítása a combcsontban növekvő méretű reszelőkkel, amíg a beteg számára szükséges méretet elérem. A műtétet számítógépes tervezés előzi meg, ez segít a pontos méret meghatározásában. A medencecsontba a titánötvözetből készült vápa kerül, mely csontcement nélkül stabilan rögzül. Ennek és a szárnak az egymáshoz képesti pozíciója határozza meg a protézis stabilitását. Ezt próbakomponensekkel tesztelem a végtag mozgásának minden lehetséges irányában. Ilyenkor ellenőrzöm a végtaghosszt is.  Ha
minden rendben van, akkor kerül a végleges szár a helyére.

Gyógyulás utáni életmód

Házimunka végzése, járás, lépcsőzés, ülés, fekvés a műtét utáni első héten már nem okoz gondot.
Rendszeres testmozgásként kezdetben a gyaloglás, később az úszás, biciklizés
javasolt. Teniszezés, síelés és legtöbb sport probléma nélkül
gyakorolható. Ülő munka esetén
óránként egy pár percnyi séta javasolt. Hasznos a súlygyarapodás kerülése.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Telefon

06 70 784 1736

Email

dr_forster@icloud.com

Bejelentkezés

Scroll to Top