A térdprotézis műtét fajtái, élettartama

A térd az emberi test legbonyolultabb ízülete, és ebből következően a legsérülékenyebb is. A fájdalom megjelenésével nem gondol mindenki egyből térdprotézis beültetésre, hosszas, eredménytelen konzervatív kezelés esetén azonban megfontolandó a beültetés. Térdprotézis műtétre porckopás valamint a térdízületet érintő daganatos elváltozások esetén kerül sor. Sokan halogatják a műtétet a végső pillanatig, előtte tudomást sem akarnak róla venni, hogy térdízület betegek. Egy beteg térd meg tudja keseríteni a mindennapjainkat.

A térdprotézis műtét fajtái, élettartama
A térdprotézis műtét fajtái, élettartama

Térdprotézis fajták:

1. Unicondylaris térdprotézis (szánkó protézis): Abban az esetben van szükség rá, amikor a térd ízületének csak a külső, vagy belső oldalán jelentkezik a károsodás. Ezzel az úgynevezett szánkó protézissel végezhető tengelykorrekció és kisebb mértékű térdízületi instabilitás esetén rekonstruálható a szalag funkció is. Többnyire a belső oldalon van szükség a combcsont és a sípcsont elkopott ízületi felszínének pótlására.

2. A teljes térdprotézis (duocondylaris protézis) a teljes térdízületi felszínt, a teljes combcsonti és sípcsonti felszínt pótolja. Ezt a típust akkor alkalmazzák, ha az ízület belső és külső fele egyaránt károsodott. A beavatkozás során az elkopott ízfelszínek eltávolításra kerülnek, és helyettük a combcsontba és sípcsontba fém komponensek kerülnek beültetésre, melyet csontcementtel rögzítenek. A combcsonti komponens fémből, a sípcsonti komponens pedig egy fémtálcából és egy műanyag betétből áll. A két fém komponens közt található műanyag csúszó felszín az anatómiai porcfelszínt hivatott reprodukálni, segítve az ízület mozgását, hogy a beteg be tudja hajlítani és ki tudja nyújtani a térdét.

3. A térdprotézisek harmadik típusa a viszonylag ritkán használt térdkalács protézis (patellofemorális protézis). Szintén részleges protézis, ami a térdkalács ízületet érintő kopás esetén kerül beültetésre. A protézis alkalmazása során részlegesen vagy teljesen eltávolításra kerül a térdkalács, amit műanyag gombbal pótolnak. Elvégezhető térdprotézis beültetésével egyidejűleg és önállóan is.

A teljes térdprotézis élettartama 15-20 év, ami függ a rögzítés pontosságától, valamint a későbbi terheléstől is. A protézisek szükség esetén újabb műtét keretében cserélhetők. A protézis a vizsgálat során nem sérül meg. Ajánlott a gyógytorna, hisz ennek segítségével hamarabb tudunk majd lábra állni. A műtétet követő harmadik hónapban a beteg már önállóan is tud járni.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Telefon

06 70 784 1736

Email

dr_forster@icloud.com

Bejelentkezés

Scroll to Top