Bemutatkozás

Az ortopéd-traumatológia szakvizsgámat 2010-ben a Semmelweis Egyetemen szereztem, ezt követően a csípő- és térdizület betegségeire specializálódtam. Ennek érdekében az egyik legrangosabb angol csípősebészeti ösztöndíjat sikerült 2011-ben Bristolban elnyernem, ahol 6 hónapon át dolgoztam Senior Hip Fellow-ként. Ezt követően egy térdsebészeti ösztöndíjat is abszolváltam ugyanott (Senior Knee Fellow).

Svájcban, a bázeli egyetemen a csípősebészeti team helyettes vezetője voltam 3.5 évig. Egyéb kezelésre nem javuló csípőizületi kopás esetén izomátvágás nélküli, más néven elülső vagy anterior csípőprotézis beültetést végzek. Számos nemzetközi csípősebészeti kurzuson vettem részt (elülső vagy anterior feltárás csípőprotetikában, Bikini-metszés).

A csípő ízületmegtartó artroszkópos (kulcslyuk) sebészetét, mellyel a csípőizületi kopás időben végezve jó eséllyel meggátolható vagy elodázható, a luzerni Kantonsspitalban, Wolhusenben sajátítottam el Dr. Richard Herzogtól, aki Svájcban a legtöbb ilyen beavatkozást végzi, többek között az első ligában játszó profi hokisokon. Az artroszkópos technika a csípőben lényegesen precízebb korrekciót és gyorsabb rehabilitációt tesz lehetővé a nyitott (mini open) műtéttel szemben.

Jelenleg magánpraxist folytatok Svájcban, Bázelben, ahol izomkímélő műtéti technikával a betegek lehető leggyorsabb műtét utáni visszatérését biztosítjuk munkájukhoz, sporttevékenységükhöz.

Célom a legfejlettebb, tudományosan igazolt csípő- és térdsebészeti eljárások, implantátumok elérhetővé tétele magyar betegeim számára is.

A csípő és térd izomkímélő sebészetét  mostantól Magyarországon is végzem.

Bemutatkozás 1

Dr. med. Forster-Horváth Csaba PhD

CSÍPŐ- ÉS TÉRD SPECIALISTA
Bemutatkozás 2
Bemutatkozás 3
Bemutatkozás 4

Kiemelt szakterületek

Csípőfájdalom

Egyéb kezelésre  nem javuló csípőizületi kopás (artrózis) esetén kizárólag elülső (anterior) minimál invazív feltárásból végzem a csípőprotézis beültetését. Az izmok, inak nem kerülnek átvágásra,  a műtétet az anatómiai képletek között haladva kivitelezzük, azok és a mozgatóidegek legkisebb sérülése nélkül. (Nem azonos a minimalizált feltárással, ahol csak a bőrmetszés rövid, de az izmok leválasztásra kerülnek annak következményeivel).

Amíg azt a porckárosodás mértéke lehetővé teszi, a csípőizület feláldozása nélküli, artroszkópos műtétet végzek.

Ez leginkább a csípő becsípődéses vagy ütközéses (femoroacetabularis impingementszindrómája esetén szükséges. Ennek során nemcsak a porckopást kiváltó okok kerülnek felszámolásra, de a porc regenerálására illetve pótlására is lehetőség van.

Az izületi ajak (labrum) gyakran szakadt, ennek megtartása azonban szükséges, ami varrattal rutinszerűen megoldható.

Mindezt artroszkóppal (kulcslyuk technikával) végzem. Ez egy új, igen eredményes eljárás, mely műtéttechnikailag nehéz, ezért kevesen végzik a világon.

Térdfájdalom

Ennek sok oka lehet, ezért a beteg kikérdezése, a részletes vizsgálat és a képalkotók (röntgen, esetleg MRI) elengedhetetlenek.

Leggyakrabban O- vagy X-láb, illetve (sport)baleset a meniszkusz vagy a porc sérülését, kopását okozza. A kezelés az okoktól és a porckopás mértékétől függ.

Részleges térdprotézis

Ha csak a sípcsont és a combcsont között belül vagy kívül kopott el a porcfelszín, akkor lehetőség van csupán az érintett porcfelszínek pótlására anélkül, hogy teljes protézist kelljen beültetni. Ez minimal invazív izomkímélő technikával történik.

Teljes térdprotézis
Amennyiben a térdkalács porcfelszíne is érintett, úgy a teljes felszínpótlás indokolt.

Kitűnő minőségű eszközpark és implantátumok

Kizárólag kipróbált, Svájcban is alkalmazott, szigorú követelményeket kielégítő implantátumokkal és eszközökkel dolgozom.  A beültetett protézis minél hosszabb, fájdalommentes élettartama számomra a legfontosabb követelmény.

Csípőprotézis: legkopásállóbb kerámia csúszófelszínek (Ceramax, Biolox)
Térdprotézis: legprecízebb észak-amerikai implantátum (DePuy – Attunecement nélküli rögzítéssel is.

Csípő- és térd problémája esetén állok rendelkezésére.

Az alábbi űrlap segítségével kérhet általános tájékoztatást, előjegyzési kérelmet, írhat a vendégkönyvbe.

Scroll to Top