Csípőfájdalom

CSÍPŐFÁJDALOM

 

A mozgásszervi betegségek között a csípő elváltozásai igen gyakoriak és nemcsak idős korban. Ahogy a sport, az aktív életforma teret hódít, úgy az ízületek terhelése is fokozódik. Emiatt a betegségek tünetei is hamarabb jelentkeznek, különösen akkor, ha a csípő fejlődési rendellenessége áll fenn (diszplázia vagy impingement).

 

Leggyakrabban a fájdalom fokozatosan erősödik, lassan fokozódik, úgymint kopásnál (arthritis, artrózis), ínszakadásnál vagy becsípődéses (impingement) szindrómánál. A fájdalom naponként változó erősségű, de összességében fokozódó tendenciát mutat.

Tipikus az ágyéki fájdalom, de a kiváltó októl függően oldalt (nagytompor) vagy a farpofák felé is sugározhat.

Nem ritkán a térdfájdalom a csípő betegségének első jele. A csípőben ilyenkor a beteg nem észlel fájdalmat és a térd vizsgálata nem mutat eltérést.

A mozgás, járás során a csípőízülettel szorosan együttműködik az ágyéki (lumbális) gerinc illetve a keresztcsonti ízület is. Ezért a deréktájon is jelentkezhet fájdalom illetve hátfájás, akkor is, ha az alapvető probléma a csípőízületben van.

A csípőfájdalmat ritkábban baleset is okozhatja. Különösen úgy, hogy egy tüneteket addig nem okozó csípőbetegség áll fenn. A fájdalmat egy rossz mozdulat, sérülés válthatja ki, mely azonban a csípő már fennálló betegsége, anomáliája nélkül nem alakulna ki (akut tünet krónikus probléma talaján).

 

Esést, balesetet követően az izmok, inak sérülése, húzódás, netán csonttörés erős fájdalmat okoz, a beteg a végtagját terhelni nem vagy csak részlegesen képes vagy bizonyos mozdulatok fájdalmasak.

Gyulladás is képes erős és rapidan fellépő fájdalmat kiváltani. Ez lehet baktériumok által okozott vagy steril gyulladás, melyet általában megerőltetés vált ki.

Előbbi sürgősségi műtétet igényel a szepszis veszélye miatt. Ilyenkor a bőr általában piros és melegebb, a beteg lázas és gyenge lehet.

Igen sok csípőbetegség okozhat csípőfájdalmat. Az áttekinthetőség miatt érdemes ezeket kor és lokalizáció szerint csoportosítani:

Csípőfájdalom fiatal és felnőtt korban:

Csípőfájdalom érettebb felnőttkorban:

CSÍPŐFÁJDALOM LEHETSÉGES OKAI

A csípőfájdalom lehetséges okai és minden amit tudni kell róla részletesen kifejtve megtalálható a blogunkban.

Dr. Forster-Horváth Csaba

Várjuk hívását!

00 36 70 784 1736