CSÍPŐFÁJDALOM

A mozgásszervi betegségek között a csípő elváltozásai igen gyakoriak és nemcsak idős korban. Ahogy a sport, az aktív életforma teret hódít, úgy az ízületek terhelése is fokozódik. Emiatt a csípőizület betegségek tünetei is hamarabb jelentkeznek, különösen akkor, ha a csípő fejlődési rendellenessége áll fenn (diszplázia vagy impingement).

Leggyakrabban a csípőfájdalom fokozatosan, lassan erősödik, úgymint kopásnál (arthritis, artrózis), ínszakadásnál vagy becsípődéses (impingement) szindrómánál. A csípőfájdalom naponként változó erősségű, de összességében fokozódó tendenciát mutat.

Tipikus az ágyéki fájdalom, de a kiváltó októl függően oldalt (nagytompor) és a farpofák felé is sugározhat a csípőfájdalom.

Nem ritkán a térdfájdalom a csípő betegségének első jele. A csípőben ilyenkor a beteg nem észlel fájdalmat és a térdizület vizsgálata nem mutat eltérést.

A mozgás, járás során a csípőízülettel szorosan együttműködik az ágyéki (lumbális) gerinc, illetve a keresztcsonti ízület is. Ezért a deréktájon is jelentkezhet fájdalom és hátfájás, akkor is, ha az alapvető probléma a csípőízületben van.

A csípőfájdalom okozója ritkábban baleset is lehet. Különösen úgy, hogy egy tüneteket addig nem okozó csípőbetegség áll fenn. A fájdalmat egy rossz mozdulat, sérülés válthatja ki, ami azonban a csípő már fennálló betegsége, anomáliája nélkül nem alakulna ki (akut tünet krónikus probléma talaján).

Esést, balesetet követően az izmok, inak sérülése, húzódás, netán csonttörés erős fájdalmat okoz, a beteg a végtagját terhelni nem vagy csak részlegesen képes vagy bizonyos mozdulatok fájdalmasak.

Gyulladás is képes erős és rapidan fellépő csípőfájdalmat kiváltani. Ez lehet baktériumok által okozott valamint steril gyulladás, amit általában megerőltetés vált ki.

Előbbi sürgősségi műtétet igényel a szepszis veszélye miatt. Ilyenkor a bőr általában piros és melegebb, a beteg lázas és gyenge lehet.

Igen sok csípőbetegség okozhat csípőfájdalmat. Az áttekinthetőség miatt érdemes ezeket kor és lokalizáció szerint csoportosítani:

Csípőfájdalom fiatal és felnőtt korban:

 • leggyakoribb a csípő becsípődéses / ütközési szindrómája. Önmagában, további károsodás nélkül is okozhat fájdalmat üléskor, abból való felálláskor, sportolás (tenisz, squash, vízilabda, foci, hoki, kézilabda, kosárlabda, csapatsportok) nemi aktus közben vagy után. Bizonyos idő után az ízületi ajak (labrum), illetve a porc károsodásához, majd artrózishoz vezet. Hogy ehhez mennyi időre van szükség műtét nélkül, az a deformitás súlyosságától és a beteg fizikai aktivitásától, sporttevékenységtől függ. Nem minden sport károsítja a csípőízületet. A lineáris mozgások, mint a futás, kerékpár, gyors-, hát-, pillangóúszás kíméletesek a csípőízület számára.
 • ízületi ajak (labrum) szakadása, melynek két oka lehet:1.) egyik oka az, hogy mechanikus konfliktus áll fenn a comfej és az ízvápa között azok abnormális formája (deformitása) miatt, mely mozgás során (csípő hajlítása / forgatása) hirtelen vagy fokozatosan az ízületi ajak (tömítőgyűrű) sérüléséhez vezet.2.) a másik oka a csípő dysplasia (diszplázia), vagyis a csípő fejlődési rendellenessége, mely végleges formáját a serdülőkor végéig eléri, panaszt azonban csak később okoz. A fejlődési rendellenesség miatt az ízületi ajak nagyobb felületű a normálisnál és emiatt könnyebben sérül, szakad, mely fájdalmat okoz a csípő, comb bizonyos helyzetében (hajlítás / forgatás).
 • porckárosodás: szintén a csípő becsípődéses / ütközési szindrómája (impingement) vagy a csípő fejlődési rendellenessége (dysplasia) és a kettő kombinációja okozhatja. A porckárosodás a legsúlyosabb következménye ezeknek a „betegségeknek”, melyet nehéz kijavítani. Gyakran a porchiány alatt ciszták és csontvelő oedema (vízgyülem a szivacsos csontszövetben) alakul ki. Praxisomban elérhető a porcfelépítés artroszkópos technikával a csípőben (AMIC), melyet Európában összesen 6 ortopédsebész végez. Ennek során a csontvelőben lévő őssejteket fogjuk munkára egy kollagén membrán segítségével, mely 3 dimenziós vázat (scaffold) biztosít a sejteknek az osztódáshoz, illetve a porcsejtekké történő differenciálódáshoz. Ez a technika még akkor is jól használható, ha eredetileg már ciszták és csontvelő oedema alakult ki a kopás következtében. Az oedema okozza a beteg fájdalmát, ami a műtét után jó eséllyel megszűnhet.
 • ízületi szabadtest – a porcfelszínek közé becsípődve fájdalmat, pattanást, kattanást okozhat. Ez leginkább kopás következtében alakulhat ki, amikor porc- vagy kisebb csontdarabok válnak le és mozognak szabadon az ízületben. Emiatt az okot is kezelni kell. Ennek eltávolítása atrhroszkóppal történik.
 • PVNS: pigmentált villonodularis synovitis- az ízületi belhártya jóindulatú gyulladásos burjánzása, mely azonban helyileg destruktív lehet és okozhat károsodást a porcon és a csonton is.
 • Az ízület ismétlődő bevérzése által okozott ízületi belhártya gyulladása és burjánzás, mely hemofíliás (haemophilia) (genetikai betegség mely vérzékenységet okoz) betegeknél gyakran alakul ki. Arthroszkópos csípőműtéttel kezelhető megfelelő előkészítés után.
 • A fő combizom inának (musculus rectus femoris) részleges vagy teljes csontos kiszakadása okozza, mely később a csípő becsípődéses szindrómáját utánozhatja (subspine Impingement). Tipikus sérülési mechanizmus: amatőr focista nagy erővel rúg a labdába vagy az ellenfél lábába…
  Ez csípő artroszkópiával vagy nyitott minimál invazív műtéttel jól kezelhető. Az ín eredésének sérülése előfordulhat elmozdulás nélkül is, ilyenkor az akut fájdalom lecsengése után nem marad fenn panasz.
 • ischiofemoralis (ülőcsont-combcsont közti) becsípődés – comb kifelé forgatásakor, illetve járáskor a kistompor (combcsont nyúlványa) az ülőcsonthoz préseli a lágyrészeket és fenéktáji fájdalmat okoz (coxa antetorta). Ritkán fordul elő. Első lépésként gyógytornász segítségével történik a kezelés, ill. annak sikertelensége esetén műtét indokolt.
 • pattanó csípő – három formája van: 1.) a tractus iliotibialis (erős oldalsó szalag) a csípő oldalán, mely túl feszes, 2.) a csípő hajlítóínának feszessége okozza ágyékban, 3.) az ízületben lévő szabadtest okozza. Kezelés: 1. és 2.) első sorban gyógytornász kezeli. 5%-ban szükséges műtét. 3.) artroszkóppal el kell távolítani, ha ismétlődő panaszt okoz.
 • sportolók „sérve“- sports hernia ágyékban belül. Egy az ágyékban futó érző ideg izgalma váltja ki, mely klasszikus sérvműtéttel kezelhető, persze korrekt, egyéb okokat kizáró diagnosztika után.
 • szeméremcsonti fájdalom középen – athletic pubalgia, leggyakrabban nem műtéti terápiára gyógyul.
 • ülőcsont közeli fájdalom: hátsó combizom (hamstring) inának teljes vagy részleges szakadása vagy húzódása futóknál, focistáknál. A tipikus sérülési mechanizmus: hirtelen csípőhajlítás a térd nyújtásával. A comb belső oldalán és hátul okoz fájdalmat. MRI-vel diagnosztizálható. Attól függően, hogy a 3 ín közül hány szakadt, kell a műtéti vagy konzervatív kezelés mellett dönteni.

Csípőfájdalom érettebb felnőttkorban:

 • csípőizületi porckopás, artrózis, angolszász kifejezéssel arthritis, osteoarthritis (lásd csípő ütközéses szindrómája)
 • csípő oldalsó izmainak ínszakadása (gluteus medius/minimus). Ez a csípőkopás folyamatainak következménye, mint a váll ínszakadásainak többsége is. A csípő oldalán a nagytomporon okoz fájdalmat járáskor, leginkább lépcsőn felfelé. Tévesen bursitis trochantericának szokták diagnosztizálni és szteroid) kortizon injekciót adnak ide. Ez rövid távon, néhány hónapig csökkentheti a fájdalmat, azonban fokozza az ín szakadását és így később a fájdalmat is.
 • Ez az elváltozás, szakadás klinikai vizsgálattal egyszerűen diagnosztizálható, MRI-vel igazolható. Lényeges, hogy a szakadás okozott-e már izomsorvadást, amikor a terápiáról döntünk. Ha az izomsorvadás súlyos, akkor műtéttel csak a fájdalom csökkenthető, de a sántítás, illetve a funkció nem javítható jelentősen.
  a comb hátsó izmainak, inainak (hamstring) szakadása az ülőgumó közelében: lásd feljebb. Idősebb korban ez inkább részleges, degeneratív (kopás eredetű) szakadás, mely műtétet ritkán igényel. Gyógytornával jól kezelehető.
 • piriformis-szindróma- fartájékon mélyen okoz fájdalmat, mely ki is sugározhat a combba hátul, mivel idegeket nyomhat (nervus ischiadicus). Klinikai vizsgálattal könnyű diagnosztizálni. Gyógytornával eredményesen kezelhető.
 • ágyéki gerinc kopásos megbetegedése vagy/és porckorongsérv okozhat csípőtáji fájdalmat, sőt izomgyengeséget is, mely sántításhoz vezethet (lásd diagnosztikus infiltráció alább). Manuálterápia, gyógytorna, végső esetben a gerincsebész tud segíteni.
 • Ha a fájdalom kiváltó oka a beteg által elmondottak, az ortopédsebész vizsgálati lelete és a képalkotók elemzése után sem egyértelmű, akkor ún. teszinjekcióval tudjuk annak helyét pontosítani. Ha pl. ágyéki gerincfájdalom mellett áll fenn csípőtáji fájdalom, akkor lehetséges, hogy utóbbiak esetleg a gerincből vetülnek oda. Ha a beteg panaszai 2 óra időtartamra (amíg a helyi érzéstelenítő hat) jelentősen enyhülnek, akkor a tesz pozitív, a csípőfájdalom kiváltó oka a csípőizületben és nem azon kívül keresendő.

Önt is gyötri a csípőfájdalom? Ne késlekedjen!

Csípőkopás tünete Dr. Forster Csaba csípő specialista

Csípőkopás

A csípőizület kopásának (artrózis) leggyakoribb oka a csípő becsípődéses szindrómája (impingement).

csípőprotézis-beültetés_-Bikini-metszés-3-hónappal-a-műtét-után

Csípőprotézis izomátvágás nélkül

Csípő fájdalom, mely korlátozza a napi tevékenységeket, mint a járást, előrehajlást, harisnya, nadrág, cipő felvételét Csípő fájdalom felálláskor, elinduláskor A...

A-csípőizület-ütközéses-szindrómája-1.jpg

A csípőizület ütközéses szindrómája

Mechanikus konflikus a combcsont nyak-fej átmenet és a csípőízületi vápaperem között.

csípőfájdalom-Dr.-Forster

A csípőizület inainak szakadása

Spontán, elhasználódás, „kopás“ útján történik. Leginkább az 60 éven felüli nőket érinti.

Fájdalmas-csípőprotézis

Fájdalmas csípőprotézis

A csípőprotézis beültetések után a betegek 5 %-ában lehetséges fájdalom. Ez legtöbbször nem azonos a műtét előtt érzettekkel.

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Scroll to Top