Csípőizület ütközéses szindrómája

Femoroacetabuláris Impingement
Csípőizület ütközéses szindrómája 1

Mi ez, hogyan alakul ki a csípőizület ütközéses, becsípődéses szindrómája?

A mozgásszervi betegségek között a csípőizület ütközéses szindrómája nem tartozik a leggyakoribbak közé. Az ütközés valójában egy mechanikus konflikus a combcsont nyak-fej átmenet és a csípőízületi vápaperem között csontos deformitás miatt. Lásd video!

Ez a deformitás a pubertás ideje alatt a csontrendszer növekedésének lezárultáig alakul ki. Hogy mennyi idő után okoz panaszt, az a deformitás súlyosságától függ.

Fiatalabbakat érint 16 és 45 év között! Sportolók (focisták, hokisok, kézi-, röp-, kosárlabdázók, teniszezők) fokozottabban veszélyeztettek.

Előfordulási gyakoriság röntgen vizsgálatok alapján 14-19 %. Ez nem jelenti azt, hogy ezek az esetek mind tüneteket okoznak, de a deformitás mértékétől függően előbb vagy utóbb tüneteket okozhatnak.

A tüneteket okozó esetek aránya a lakosság körében 3 % (Kopec et al. 2020 JRheum).

A csípőprotézis beültetésre érkező betegek csípőízületi kopásáért 50-60%-ban ez a betegség felelős!

A csípőízület becsípődéses ütközésesszindrómájának tünetei

A probléma a deformitás/betegség időben történő felismerése. A legfontosabb jel az ágyéki fájdalom jelentkezése mélyen ülő testhelyzetben, abból történő felállásnál, autóból való ki-, beszállásnál, a nadrág, cipő fel- és levételénél jelentkezik. A fájdalom gyakran a csípő hajlított helyzetében lép fel.Gyakran fokozatosan alakul ki, de kiválthatja rossz mozdulat, a csípő sérülése is.Terhelést, sportot (foci, jéghoki, futás, síelés) követően ezek a fájdalmak fokozódhatnak.

Ön is tapasztalta már a fenti tüneteket? Ne késlekedjen!

A legfontosabb jel az ágyéki fájdalom jelentkezése mélyen ülő testhelyzetben, abból történő felállásnál, autóból való ki-, beszállásnál, a cipő fel- és levételénél jelentkezik. A fájdalom rendszerint fokozatosan alakul ki, de kiválthatja akut sérülés, rossz mozdulat is.

A fájdalmas fázis gyorsan lecsenghet (néhány hónap), ezt követően a fájdalmat keltő vápaajak szakadás már nem okoz fájdalmat, de a porckárosodás zajlik csendben tovább, amíg elér egy kritikus szintet. Ekkor már csontig hatoló porchiány állhat fenn, ami ismét fájdamat kelt. Ebben a stádiumban a csípőizület műtéti kezelése lényegesen komplexebb, mert a porcot is meg kell kísérelni újraképezni, ami még ma is kihívás az ortopédiában.

Ezért a korai felismerésen van a hangsúly: inkább egy felesleges kivizsgálás, mint egy 10 évvel később észlelt ízületi kopás!

A legtöbb esetben először 3 hónap intenzív és rendszeres gyógytornát javaslok a csípő körüli (oldalsó és hátsó farizom) és törzsizmok erősítésével és ennek eredményétől teszem függővé a további kezelést.

Terhesség általában lazítja az ízületeket és nem jellemző, hogy a becsípődés tünetei ilyenkor jelentkezzenek. Az viszont előfordulhat, hogy természetes úton történő szülésnél a csípő olyan helyzetbe kerül, ami a becsípődést provokálja. Ha a beteg erre hajlamos, mert a csípőízületet alkotó csontok deformáltak, ilyenkor fájdalom vagy akár az izületi ajak (labrum) sérülése is felléphet, de ez utóbbi ritka.

A csontritkulás nem játszik szerepet ebben a betegségben, mivel elsősorban fiatalokban jelentkezik.

Az csípőízületi kopás, artrózis miatt orvoshoz forduló betegek 50-60%-ában kimutathatóak a csípő becsípődéses szindrómájának jelei.

Ambuláns, egynapos sebészeti műtét, de rövid kórházi bentfekvés maximum 2 napra indokolt lehet. Az esetek 90%-a kezelhető kulcslyuk technikával, azaz artroszkóposan. Végezhető altatásban vagy gerincérzéstelenítésben.

Ennek során 2-4 db 1 cm-es bőrmetszésen keresztül, videokamera és száloptika segítségével megnyitjuk az ízületi tokot a fontos anatómiai struktúrák (ligamentum iliofemorale) kímélete mellett, a lábra speciális műtőasztalon húzást gyakorlunk és acsípőízületet áttekintjük.

Ha pincer impingement áll fenn (előemelkedő első-felső vápaszél, túl mély vápa), akkor a vápaszélt megfelelő artroszkópos műszerrel redukáljuk, trimmeljük és az azon eredetileg tapadó vápaajkat az “új vápaszélen” rögzítjük.

Amennyiben nem kell a vápaszélet rövidíteni, de a vápaajak szakadt és tömítő funkciója elégtelen, azt visszavarrjuk a vápaszélre. Gyakran ezt eltávolítják, mely technikailag lényegesen egyszerűbb, azonban számos összehasonlító vizsgálat bizonyítja (magas evidenciaszint), hogy ez rosszabb eredményt és alacsonyabb műtét utáni megelégedettséget hoz a beteg a számára

Ha csontig érő porckárosodás van jelen, annak méretétől függően azt ellátjuk (mikrofraktúra vagy porcpótlás kollagén membránnal és autológ (saját) őssejtekkel (AMIC-plasztika).

Ezt követően a műszereket az ízületből eltávolítjuk és a lábon a húzást megszüntetjük. A combnyak-fej határán található deformitást (“vállat”) kijelöljük és az előbbi műszerekkel eltávolítjuk.

Ez a műtét sarkallatos pontja, mivel a műtét utáni fájdalom és porckopás (sikertelen műtét) leggyakoribb oka az elégtelen csonteltávolítás ezen a területen.

Ennek ellenőrzésére a műtét végén elvégezzük a becsípődés tesztjét és ha szükséges további korrekciót végzünk. Komplex esetekben képerősítő is szükséges az optimális eredmény ellenőrzésére. Az csípőízület tokjaminden esetben összevarrásra kerül a kóros (műtét okozta) ízületi lazaság elkerülése és az anatómiai gyógyulás érdekében.

Ritka esetekben (kevesebb, mint 5 %) az artroszkopos technika nem javasolt, mert a műtét nem éri el célját. Ilyenek a mélyen ülő vápának bizonyos esetei, illetve az MRI-felvételen a femurfejen észlelt súlyos porckárosodás. Ezekben az esetekben a Bernben kifejlesztett sebészi csípőízületi luxáció javasolt.

Speciális műtéti technika szervezetünk legvastagabb szalagjának megóvása érdekében.

A hagyományos kulcslyuk-technika ezt a szalagot keresztben átvágja és világszerte a specialisták hozzávetőlegesen 30%-a varrja ezt ismét össze.

Egyre több tudományos publikáció figyelmeztet ennek a szalagnak a fontosságára. A hagyományos technika mellett ennek elégtelensége fájdalmakhoz és a combfej részleges ficamodásához vezetett számos estben. Ezekben az esetekben nem állt fenn a csontos ízületi vápa “alulfejlettsége” (dysplasia).

A fenti probléma megoldására dolgoztunk ki egy új műtéti technikát, melyet 2015 április 1-e óta rutinszerűen és sikerrel alkalmazunk.

A technika részleteit a jobb oldali videón tekinthetik meg.

Csípőizület ütközéses szindrómája 2
Csípőizület ütközéses szindrómája 3
Csípőizület ütközéses szindrómája 4

Műtét utáni betegkövetés

Varratszedés 2 hét múlva esedékes.
A műtétet követően 1 hét részleges tehermentesítés javasolt.
Porckárosodás esetén ez 4-6 hét. A tehermentesítés ideje alatt vérhígító szükséges.

Gyógytorna azonnal a csípőizület műtét után megkezdődik, pontos leírást adok a végzendő gyakorlatokról.(letölthető az oldal alján). Elsősorban a hajlító-nyújtó, kifelé forgató mozgások végzésével kezdünk, mely az izületi összenövéseket gátolja meg. Az első kontrollvizsgálatra 6 héttel a műtét után kerül sor.

A műtét előtt és után meghatározott időpontokban (6 hónap és 2 év) betegeimet „elégedettségi kérdőív“ kitöltésére kérem meg. Ezzel a tudományos igény mellett saját munkám minőségét is ellenőrzöm.

Munkához való visszatérés

6 hét betegállomány és intenzív gyógytorna után. Irodai munka már 2-3 hét után  lehetséges.

Csípőizület ütközéses szindrómája 5

Sporttevékenység megkezdése

Az anatómiai elváltozásról részletesebben

A csípő becsípődése, ütközése három féle képpen jöhet létre:

  • Itt a combnyak-fej átmenet nem harmonikus és a fejnek “válla” van, ami bizonyos mozdulatoknál beleütközik az ízületi vápa szélébe.
  • Ennek következményeként a csípővápa ízületi porca leválik az alatta fekvő csontfelszínről, “hullámot vet”, mely később elvékonyodik és a csont szabaddá válik. (A feltámaszkodás miatt vápa ellentett oldalán (2 és 8 óránál) csúszó mozgás lép fel, mely a porcot itt nyíró erőnek teszi ki (shear stress), mely a porc korai kopásához vezet.)
  • Ez az artrózis kezdeti fázisa, mely kezelés hiányában előrehalad, végül csípőízületi kopást (artrózis) eredményez, melynek ellátása csípőprotézis beültetésével történik.
  • Ezzel párhuzamosan a vápaajak is károsodást szenved, melynek fontos tömítő szerepe van, mint a dugattyúk szimmeringje esetében. Ez tovább gyorsíthatja az arthrózis folymatát. A csípő ütközéses szindrómájának bütyköstengely (cam) forma férfiaknál gyakoribb és akár 16 éves kortól károsítja az ízületi porcot. Ez különösen sportolóknál van így, a fokozott igénybevétel és a sportnak a deformitás kialakulásában játszott szerepe miatt.
  • mely esetben túlzottan előemelkedő első-felső vápaszél áll fenn vagy a vápa túl mély (coxa profunda, protrusio coxae), így korlátozza a combnyak-fej mozgását a vápában és annak a túlzottan kifejezett vápaszélen történő felütközését okozza.
  • Ez a forma kiterjedt, nagyfelüleltű porckárosodást okoz a vápán és elváltozást (degenerációt) a vápaajakon, ez azonban lassabban halad előre, mint cam esetében.
  • Ez a forma nők esetében gyakoribb és többnyire a 4. évtized környékén kezd panaszt okozni.
  • Cam impingement tisztán kb. 40%-ban, pincer 6-8%-ban a kevert forma kb. 50%-ban fordul elő.
  • A mechanikus konfliktus, vagyis az ismétlődő ütközés a combnyak és az ízvápa között az ízületi ajak (labrum) sérülését, gyulladását okozhatja, ami fájdalomhoz vezet. Később, amikor már a porc is kopni kezd a fenti konfliktus miatt, a porc kopástermékei az ízület gyulladása alakulhat ki. Az ízületi belhártya a gyulladás miatt több ízületi folyadékot termel, mely az ízületi tokot feszíti. Az ízületi tokban fájdalomreceptorok vannak, ezek a tok feszülésekor aktiválódnak. Így jön létre az ízületi fájdalom.

A kezelés menete

Betegvizsgálat és kezelési terv
Szükség esetén műtét
Rehabilitáció
Visszatérés a munkába/sporthoz

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Scroll to Top