Csípőprotézis beültetés - izomsérülés nélkül

Az elülső (anterior) feltárásnak lényeges előnyei vannak a hagyományos (oldalsó és hátsó) sebészi feltárásokkal szemben:

 1. a felépülés nagyon  gyors, a betegek jelentős része 1-2 nap után segédeszköz nélkül képes járni.
 2. a végtag már a műtét napján teljes súllyal terhelhető.
 3. fájdalom napok alatt megszűnik
 4. a protézis ficamának gyakorisága lényegesen alacsonyabb, ezért a szokásos elővigyázatosság mélyre ülésnél, zokni felvételénél, oldalfekvésben műtét után általában nem szükséges.
 5. autóvezetés 1, illetve 2 hét után lehetséges bal ill. jobb oldali műtét után (fékezésre való képesség)
 6. Bikini-metszés esetén a heg alig észrevehető. 

A csípőprotézis beültetésnél alapvető a sebészi feltárás, mely meghatározza a fájdalom mértékét és a gyógyulás ütemét. Minél kevesebb kárt okoz a sebész a műtéttel, annál gyorsabban tér vissza a beteg kívánt életvitelhez és sporttevékenységeihez. 

Az említett szempontok alapján a sebészi feltárások közül a legkíméletesebb az elülső, másnéven anterior feltárás. 

Csípőprotézis műtéteknél praxisomban kizárólag a Svájcban elsajátított minimál invazívizomátvágás nélküli elülső (anterior) feltárást alkalmazom. Az anatómiai (elülső vagy anterior) feltárás során a behatolás izmok között történik, azok félretolásával és NEM ÁTVÁGÁSÁVAL tárjuk fel a csípőízületet.

Nem azonos a rövid bőrmetszéssel végzett ún. minimalizált feltárással, melynél izmok részleges leválasztásával történik a műtét (pl. müllerizálás anterolateralis, Watson-Jones feltárásnál)!  Ezen kívül nem keresztez mozgatóidegeket sem, melyek így biztosan nem sérülnek. Ez anterolaterális feltárásnál gyakran sérül).

Az anterior feltárás szinte mindenkinél alkalmazható, így túlsúlyos betegeknél is. Korbéli korlátozás nincs, a beteg biológiai kora, egészségi állapota a döntő viszont az anesztézia (érzéstelenítés szempontjából).

Egy nappal csípőprotézis beültetés után:
 1. kíméletes a térd szempontjából
 2. lehetővé teszi a végtaghossz pontos beállítását
 3. és a protézis esetleges ficamodásának ellenőrzését, megelőzését!

Kizárólag kipróbált, hosszútávon kiváló eredményt biztosító titán implantátumokat alkalmazok, melyek a svájci gyakorlatnak felelnek meg.
Betegeim biztonságát szem előtt tartva a beültetett implantátumokat is túlélésük és a beteg anatómiai, biológiai sajátosságai valamint életstílusa alapján választom ki. Ennek érdekében a beteg korát, az elérni kívánt sportaktivitást, illetve a combcsont anatómiáját  is figyelembe veszem.

 • Jó csontminőségű betegeknélaz anatómiai adottságoktól függően rövid szárú csontkímélő, „csontspóroló” protézist alkalmazok (MINI HIP), mely cement nélkül rögzül.
  Ennek előnye, hogy egy esetleges évtizedekkel későbbi csereműtétnél lényegesen több csont áll rendelkezésre az új protézisszár rögzítésére. Ez az új, cserélt protézis tartósságát növeli meg.
  Egyéb esetekben egyéni mérlegelés alapján a beteg csontminőségének megfelelően választom ki a szár rögzítésének módját (cement nélküli vagy cementes).

  A cement nélküli lehorgonyzás teljesen szolid rögzülést jelent, mely azonnal terhelhető teljes súllyal. Ez másodlagosan 2 hónap alatt a csontvelő őssejtjeinek köszönhetően begyógyul a csontba. Ez adja a másodlagos stabilitást. Ha a csont minősége várhatóan gyengébb, mint idősebb hölgyeknél, akkor cementezett (polírozott) protézisszárat alkalmazok szintén direkt anterior feltárásból. A tudományos evidencia alapján így a protézis lazulása és a csonttörések (periprotetikus törések) gyakorisága elesés esetén is jelentősen csökken.

 • Ahogy a biológiai ízületeink, úgy a művi ízületek is kopnak a csúszófelszínek súrlódása miatt.

  csúszófelszínek súrlódása kopástermékek forrása. A hagyományos műanyag vápabetét – fém fej kombináció 100 mikrométer (um)/év kopást eredményez. Ez nem ritkán a protézisek korai (10 év) lazulását okozza. A kerámia csúszófelszínek biztosítják a legalacsonyabb kopást (9-14 um/év), ezért ezeket előszeretettel alkalmazom kerámia-kerámia vagy keresztkötött keményített antioxidáns (E Vitamin) tartalmú  polyethilén vápabetét –  kerámia protézisfej kombinációban.

Mit várhatok a csípőprotézis műtéttől?

Az operált végtag a műtét napján már teljes testsúllyal  terhelhető. A betegek gyakran 1-2 nap után már nem igényelnek botot.
A ma rendelkezésre álló, hosszú távra visszatekintő eredmények alapján a betegek 95% panaszmentessé válik csípőprotézis beültetése után.
5 %-ban a panaszok a műtét után is jelentkezhetnek, de ezek más jellegűek és általában kevésbé intenzívek, mint műtét előtt. Ezek egy részét eredményesen kezelni lehet csípő artroszkópiával.

 1. Megfelelő műtéti technika és implantátumok alkalmazása esetén egy tipikus betegnek 85% esélye van arra, hogy a beültetett csípőprotézis 20 éven keresztül panaszmentesen működik majd. Az azt következő 10 évben 75% eséllyel továbbra sem lesz szükség csereműtétre.
  Ha a csípőprotézis műtétre 50 éves kor előtt kerül sor, akkor a beteget élete végéig 67.7% eséllyel nem kell újra operálni.
  Vagyis a betegnek 32.3% esélye van arra, hogy élete végéig egyszer cserélni kell a protézisét.
Csípőprotézis beültetéssel kapcsolatos további információk:
 1. Nincs korbéli korlát, túlsúlyos betegek is operálhatóak. Orvosi szempontból a sebész az aneszteziológus, szükség esetén kardiológus állapítják meg közösen, hogy a beteg alkalmas-e a műtétre.

1. Anamnézis, belgyógyászati betegségek, gyógyszer allergia (pl. antibiotikum), korábbi műtétek, ezek esetleges komplikációi.
2. Fizikális vizsgálat ortopéd sebész által.
3. Röntgen vizsgálatok, esetleg MRI vizsgálat a porckopás megítélésére.

Önnek is csípőprotézisre van szüksége? Ne késlekedjen!

Döntés a műtétről

A műtét szükségességéről közösen döntünk. Én tájékoztatom Önt csípőízülete állapotáról és az ennek megfelelő terápiás lehetőségekről.
Nem a műtét az egyetlen megoldás.

Gyógytornával, ízületi injekciókkal (hyaluronsav / steroid) nem ritkán csökkenthetőek a panaszok. A műtét jelentős életminőségromlással járó panaszok esetén a legindokoltabb. A műtét időpontját közösen egyeztetjük.

Az egyéb betegségek (szívbetegség, ritmuszavar, tüdő, vese betegségek) figyelembe vételével aneszteziológus dönt a beteg operálhatóságáról, illetve a szükséges vizsgálatok szükségességéről.

A műtét menete és a műtét utáni kezelés

A műtétnél az izomsértés nélküli feltárás után az ízületet megnyitjuk, a kopott combfejet eltávolítjuk. A combcsont velőűrének meggynyitása után kialakítjuk a protézisszár helyét, melyre a kerámia „combfejet” helyezzük. A csípőízület ízvápájába előkészítés után egy titán vápa kerül megfelelő helyzetben. Ez a már előkészített protézisszár rotációs helyzetének ismeretében történik (làsd alàbb). Ezt röntgennel ellenőrizzük.

A vápa helyzete az Optimised Positioning System (OPS) segítségével egyénileg tovább optimalizálható.

A próbakomponensek behelyezése után az operált végtag tesztelése következik, a stabilitás és a végtaghossz szempontjából.
Amennyiben ez stimmel, a definitív protéziskomponensek kerülnek behelyezésre.
A műtét napján a beteg teljes terheléssel felkelhet, sétálhat. A 2-3 napos kórházi tartózkodás alatt gyógytornászok tanítják meg a mobilizációt, lépcsőn járást, öltözködést.

Az általam alkalmazott műtéti technikával lényeges korlátozásokra a műtét utáni időszakban nincs szükség.
A klinikáról való távozás után gyógytorna következik házi betegápolás keretében.
Kontroll vizsgálatra 4 és 8 hét után kerül sor, ekkor ellenőrzöm a protézist fizikális és röntgen vizsgálattal.
Ezt követően az első és második év végén röntgen és kontrollvizsgálat szükséges.
Sporttevékenység megkezdése: lásd Rehabilitációnál.

Lehetséges szövődmények

Mivel a vérveszteség nem jelentős, vérátömlesztésre ritkán van szükség.

A fent leírt elülső (anterior) feltárással a csípőprotézis ficamának veszélye a minimumra csökkenthető. Ez ismét a sértetlen izomzatnak köszönhető, mely az izületet stabilizálja.
Az összes műtéti technikát egybe vetve a ficam gyakorisága 1.0-3.5 % között van. Az anterior feltárásnál ez 1 % allatt van.
Saját gyakorlatomban 0%.
A megszokott gyakorlat az ortopéd sebészek körében az, hogy a vápát helyezik be először és csak azután a protézis szárát. A combcsontban szűk a sebész mozgástere a protézisnyak rotációjának beállításánál, míg a vápánál nagy ez a szabadság. A fenti gyakorlattal a sebész már későn szembesül a protézisnyak vápához képest vett helyzetével, mert addigra a végleges vápát már behelyezte.

A saját gyakorlatomban előbb a combcsontba ültetett implantátum helyét alakítom ki, majd második lépésben határozom meg ehhez képest a művi vápa helyzetét. Így a páciens esetleges combcsonton lévő szélsőséges anantómiai adottságait (csípő dysplasia vagy retrotorsio) időben realizálom és alkalmam van ezt a vápa pozícionálásánál korrigálni.

Összefoglalva: az alkalmazott eljárással mindig lehetőségem van a vápa nyílását a protézis nyakával szembe állítani, így a ficam esélyét hatékonyan csökkenteni tudom.
Alternatív eljárás az Otimised Positioning System (OPS) alkalmazása, mely praxisomban szintén elérhető.

Gyakorisága irodalmi adatok szerint 0,4-0.9%.

Saját gyakorlatomban primer műtétek esetén ez 0.4%. Az állami kórházak átlagos mutatója Magyarországon 2%. A csípőprotézis beültetés előtt panaszokat okozó bakteriális gócokat érdemes kizárni:

 • fog (fogorvosi vizsgálat, panorámaröntgen)
 • orr-melléküregek (fül-orr-gégészeti vizsgálat),
 • nőknél kismedencei gyulladás (nőgyógyászati kivizsgálás),
 • férfiaknál (húgyúti fertőzés).

Ha a páciens a fentiekre nézve panaszmentes nem szükséges a góckutatás, ez nyugat-európai gyakorlat. Ha már van protézise, akut, baktérium okozta gyulladás, mint furunkulus vagy a benőtt köröm mellett kialakult gennyes gyulladás veszélyes, azonnal orvoshoz kell fordulni annak megoldására.

Várhatóan vérzéssel járó fogorvosi, szájsebészeti beavatkozások előtt 2 órával javasolt antibiotikum alkalmazása (pl. 1 g Augmentin vagy allergia esetén 300 mg Doxycyclin).

Minden végtagi műtétnél  fennáll ezek veszélye, ezért a csípőprotézis műtétet követően véralvadásgátló szedése és kompressziós harisnya javasolt 4 héten keresztül.

Rehabilitáció

Az anterior csípőprotézis műtét utáni gyógytorna 6 hétig javasolt gyógytornász irányítása mellett. Ennek célja a csípőizület körüli izomzat specifikus erősítése, a végtagba vetett bizalom teljes visszanyerése és az egészséges járáskép elérése. Ezt járóbetegként, képzett gyógytornászok segítségével végezheti. Ezt követi az izomerő fejlesztése és a gyors izomerő felépítése.

Munkához való visszatérés

Általában 6 hét gyógytorna után. Irodai munka, home office már 2-3 hét után is lehetséges.

Sporttevékenység megkezdése

 • Szobakerékpár 1-2 hét után
 • Kerékpár, úszás 6 hét után
 • Síelés 3 hónap után
 • Tenisz 3 hónap után
Csípőprotézis beültetés izomátvágás nélkül 1

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Scroll to Top