Csípőprotézis izomátvágás nélkül

Csípőprotézis beültetés a praxisomban

Piros vonal: izmok közötti behatolás, azok sérülése nélkül.

3 hónappal BIKINI-metszéssel végzett csípőprotézis beültetés után

Az első kérdés: mikor van Önnek szüksége csípőprotézisre?

 • Csípő fájdalom, mely korlátozza a napi tevékenységeket, mint a járást, előrehajlást, harisnya, nadrág, cipő felvételét
 • Csípő fájdalom felálláskor, elinduláskor
 • A csípő merevsége, mely korlátozza a végtag mozgását és a láb emelését
 • Sportolás közben vagy után érzett csípőfájdalom
 • Elégtelen fájdalomcsökkenés fájdalomcsillapító gyógyszerekkel

De vigyázat: a fenti tünetek a merevségen, mozgásterjedelem csökkenésén kívül felléphetnek a csípőízület egyéb betegségeinél is. Ezért nem mindig a csípőprotézis a megoldás!
A csípő ütközéses szindrómája (impingement) és a csípő fejlődési rendellenessége (diszplázia), mely fiatalabb felnőtt korban okoz panaszt, más kezelést igényel, mint a kopás (artrózis).  Artroszkópos technikával ezek az elváltozások eredményesen kezelhetőek, főleg, ha időben csípőartroszkópiában jártas specialista látja a beteget.

A csípő kopásának okairól itt írtam.

A csípőprotézis beültetésnél alapvető a sebészi feltárás, mely meghatározza a fájdalom mértékét és a gyógyulás ütemét. Minél kevesebb kárt okoz a műtéttel a sebész, annál gyorsabban tér vissza a beteg kívánt életvitelhez és sporttevékenységeihez. A teljes terheléssel, segédeszköz nélkül való járóképesség időpontját lényegesen lerövidül.

Az említett szempontok alapján a feltárások legkíméletesebbike az elülső vagy anterior feltárás.

Csípőprotézis műtéteknél praxisomban kizárólag a Svájcban elsajátított minimál invazívizomátvágás nélküli elülső (anterior) feltárást alkalmazom. Az anatómiai (elülső vagy anterior) feltárás során a behatolás izmok között történik, azok félretolásával és NEM ÁTVÁGÁSÁVAL tárjuk fel a csípőízületet.

Nem azonos a rövid bőrmetszéssel végzett ún. minimalizált feltárással, melynél izmok részleges leválasztásával történik a műtét (pl. müllerizálás anterolateralis, Watson-Jones feltárásnál)!  Ezen kívül nem keresztez mozgatóidegeket sem. Ez anterolaterális feltárásnál gyakran sérül).

Az anterior feltárás szinte mindenkinél alkalmazható, így túlsúlyos betegeknél is. Korbéli korlátozás nincs, a beteg biológiai kora, egészségi állapota a döntő viszont az anesztézia (érzéstelenítés szempontjából).

Az elülső (anterior) feltárásnak lényeges előnyei vannak a hagyományos (oldalsó és hátsó) sebészi feltárásokkal szemben:

 1. a felépülés nagyon  gyors, a betegek jelentős része 1-2 nap után segédeszköz nélkül képes járni.
 2. a fájdalom napok alatt megszűnik
 3. a protézis ficamának gyakorisága lényegesen alacsonyabb az egyéb műtéti behatolásokéhoz képest, ezért a szokásos elővigyázatosság mélyre ülésnél, zokni felvételénél, oldalfekvésben műtét után általában nem szükséges.
 4. autóvezetés 1, illetve 2 hét után lehetséges bal ill. jobb oldali műtét után (fékezésre való képesség)
 5. Bikini-metszés esetén a heg alig észrevehető (fotó: nőbeteg 3 hónappal a műtét után)
 6. vérátömlesztésre csak kivételes esetekben lehet szükség

Egy nappal csípőprotézis beültetés után:

Mit várhatok a csípőprotézis műtéttől?

Az operált végtag a műtét napján már teljes testsúllyal  terhelhető.A betegek gyakran 1-2 nap után már nem igényelnek botot.
A ma rendelkezésre álló, hosszú távra visszatekintő eredmények alapján a betegek 95% panaszmentessé válik csípőprotézis beültetése után.
5 %-ban a panaszok a műtét után is jelentkezhetnek, de ezek más jellegűek és általában kevésbé intenzívek, mint műtét előtt. Ezek egy részét eredményesen kezelni lehet csípő artroszkópiával.

Csípőprotézis beültetéssel kapcsolatos további információk:

Döntés a műtétről

A műtét szükségességéről közösen döntünk. Én tájékoztatom Önt csípőízülete állapotáról és az ennek megfelelő terápiás lehetőségekről.
Nem a műtét az egyetlen megoldás.
Gyógytornával, ízületi injekciókkal (hyaluronsav / steroid) nem ritkán csökkenthetőek a panaszok. A műtét jelentős életminőségromlással járó panaszok esetén a legindokoltabb.
A műtét időpontját közösen egyeztetjük.
Az egyéb betegségek (szívbetegség, ritmuszavar, tüdő, vese betegségek) figyelembe vételével aneszteziológus dönt a beteg operálhatóságáról, illetve a szükséges vizsgálatok szükségességéről.

A kezelés menete

A műtétnél az izomsértés nélküli feltárás után az ízületet megnyitjuk, a kopott combfejet eltávolítjuk. A combcsont velőűrének meggynyitása után kialakítjuk a protézisszár helyét, melyre a kerámia „combfejet” helyezzük. A csípőízület ízvápájába előkészítés után egy titán vápa kerül megfelelő helyzetben. Ez a már előkészített protézisszár rotációs helyzetének ismeretében történik (làsd alàbb). Ezt röntgennel ellenőrizzük.

A vápa helyzete az Optimised Positioning System (OPS) segítségével tovább optimalizálható.

A próbakomponensek behelyezése után az operált végtag tesztelése következik, a stabilitás és a végtaghossz szempontjából.
Amennyiben ez stimmel, a definitív protéziskomponensek kerülnek behelyezésre.
A műtét napján a beteg teljes terheléssel felkelhet, sétálhat. A 3 napos kórházi tartózkodás alatt gyógytornászok tanítják meg a mobilizációt, lépcsőn járást, öltözködést.

Az általam alkalmazott műtéti technikával lényeges korlátozásokra a műtét utáni időszakban nincs szükség.
A klinikáról való távozás után gyógytorna következik házi betegápolás keretében.
Kontroll vizsgálatra 4 és 8 hét után kerül sor, ekkor ellenőrzöm a protézist fizikális és röntgen vizsgálattal.
Ezt követően az első és második év végén röntgen és kontrollvizsgálat szükséges.
Sporttevékenység megkezdése: lásd Rehabilitációnál.

Lehetséges szövődmények

Rehabilitáció

Az anterior csípőprotézis műtét utáni gyógytorna 6 hétig javasolt gyógytornász irányítása mellett. Ennek célja a csípőizület körüli izomzat specifikus erősítése, a végtagba vetett bizalom teljes visszanyerése és az egészséges járáskép elérése. Ezt járóbetegként, képzett gyógytornászok segítségével végezheti. Ezt követi az izomerő fejlesztése és a gyors izomerő felépítése.

Munkához való visszatérés

Általában 6 hét gyógytorna után. Irodai munka, home office már 2-3 hét után is lehetséges.

Sporttevékenység megkezdése

 • Szobakerékpár 1-2 hét után
 • Kerékpár, úszás 6 hét után
 • Síelés 3 hónap után
 • Tenisz 3 hónap után

Dr. Forster-Horváth Csaba

Várjuk hívását!

00 36 70 784 1736