Csípőprotézis műtét előtti tervezés

TraumaCAD szoftverrel 2 dimenzióban

csípőizület fájdalom

Miért van szükség a csípőprotézis beültetés előtti tervezésre?

Minden ember és így minden csípőízület is egyedi.

Ha először járunk valahol, jól jön egy térkép. Enélkül is tájékozódhatunk, de lassabban, esetleg vizesen, sárosan érünk célba. Műtétek során ezt nem engedhetjük meg magunknak, a sebésznek fel kell készülnie minden eshetőségre.

Ezzel a beteg biztonságához járul hozzá és a műtét sikerét segíti elő. Lényeges szempont a végtaghossz, a combcsont testközépvonaltól mért távolsága (offset). Ezek biztosítják a fájdalommentes járást, az izmok optimális hosszát, a beteg hosszútávú elégedettségét és részben az izület stabilitását.

A TraumaCAD 2D tervezés menete

A tervezés ismert nagyítású röntgen felvételen történik, ehhez ismert nagyságú, röntgsugarat át nem eresztő golyót helyez a radiológus asszisztens a beteg csípőjére.

Egy erre a célra készült számtógépes program segítségével a sebész meghatározza az esetleges végtaghossz különbséget, kiválasztja a tervezett implantátumokat és a páciens felvétlére helyezi, vetíti azokat. Ennek során megkapja a protéziskomponensek szükséges méretét és helyzetét.

Milliméter pontossággal meghatározza azoknak a műtét során azonosítható csontos referenciapontokhoz képesti távolságát. Ezt a műtét során ellenőrzi.

Anatómiai variációk, fejlődési rendellenesség, korábbi törések esetén a műtéti komplikációk így minimalizálhatóak. Egy biztos: a csípőprotézis sikere a sebész precizitásán múlik.

A műtét előtti tervezés módszere Magyarországon sajnos még nem terjedt el, a legtöbb helyen szemmérték alapján végzik a csípőprotézisek beültetését.

Foglajon hozzánk időpontot TraumaCAD 2D műtét előtti tervezésre!

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Scroll to Top