Térdizületi kopás (artrózis)

A térdizület kopása a mozgásszervi problémák jelentős hányadáért felelős.

Okai a fájdalom lokalizációja szerint:

Oldalsó, vagy a térdben belül érzett fájdalom

Elülső térdfájdalom vagy térdkalács körüli fájdalom

Az ízületi kopás (artrózis) tünetei

  • Elindulási térdfájdalom és ízületi merevség reggel vagy hosszabb ülés után felálláskor.
  • Korlátozott járástávolság: „Egy adott távolság után le kell ülnöm, meg kell állnom.“
  • Lépcsőn lefelé menésnél fokozódó fájdalom.
  • Beszűkült mozgásterjedelem
  • A térd duzzanata
  • Éjszakai fájdalom.
  • O- vagy X-láb
Térdizületi kopás (artrózis) 1

Ön is tapasztalta már a fenti tüneteket? Ne késlekedjen!

A térdízületi kopás nem műtéti kezelése

Elsődleges a nem műtéti gyógymódok alkalmazása, addig amíg ez a beteg számára előnyös és a panaszok csökkenéséhez vezet. A legfontosabb az izmok megőrzése vagy inkább erősítése. A comb izomzata alapvető fontosságú a térd funkciója szempontjából.

Ebben a fázisban van nagy jelentősége a jó gyógytornásznak, aki a terhelésre fájdalmas térdet részére megfelelő gyakorlatokat tud adni, úgy, hogy azok jelentős fájdalmat ne okozzanak.

Az erős combizomzat azonban nem csak a műtét előtt előnyös. Az operált térd a műtét után előbb válik terhelhetővé, ha az izomzat jó állapotban van. Ehhez persze nem árt a kíméletes műtéti technika sem.

A konzervatív kezelés részeként a fizikoterápia is jó szolgálatot tehet a fájdalom csökkentése terén.

A kopás olykor akut ízületi gyulladást (arthritis) okoz. Ilyenkor erős fájdalom, duzzanat lép fel a felhalmozódó ízületi folyadék miatt, a térd hajlítása szinte lehetetlen. Jegelés, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító adása javasolt a gyulladásos tünetek enyhítésére.

Injekciós kezelés gyakran hatásosabb a szájon át adott szereknél, mert helyben hat, így mellékhatásai is minimálisak. Főleg szteroid (Kenacort, Diprophos) és hialuronsav (hyaluronsav) injekciók (Monovisc, Synvisc, Orthovisc) hatékonyak. Ezeknél fontos, hogy nagy molekulasúlyú készítményt használjunk, mert az hosszabb ideig fejti ki a hatását.

Ezek kombinációja egy injekcióban is elérhető (Cingal).

A hyaluronsav úgy hat, mint egy kenőanyag, mely a kopott ízfelszínek súrlódását csökkenti. A szteroid egy gyulladáscsökkentő, mely a kopás okozta gyulladás ellen hat. Mindkettőt akár egy alkalommal az ízületbe fecskendezünk steril körülmények között.

Saját vérből izolált vérlemezkék (palatelet rich plasma- PRP, ACP) és saját zsírszövetből izolált őssejtek ízületbe juttatása is segíthet, de ezek hatása még nem teljesen bizonyított.

Az injekciós kezelések bizonyos időnként ismételhetőek. A hialuronsav esetében ez 6-12 hónap.

A tapasztalat szerint azonban ahogy a kopás fokozódik, a panaszmentes vagy kevés panasszal járó időszak egyre rövidebb lehet.

Műtétet abban az esetben indokolt végezni, ha a panaszok a beteg számára minden nap jelentkező életminőség csökkenést okoznak és azok a következetesen (2-3 hónapig) végzett gyógytorna és injekciók hatásásra nem javulnak.

A térdízületi kopás műtéti kezelése

A meniszkusz (C-alakú porcgyűrű) szakadását kulcslyuk sebészeti módszerrel (arthroszkóp) könnyedén kezelhető, ha nem áll fenn komolyabb porckopás.

Ha igen, az az alábbi terápiát igényli.

1.) Tengelykorrekció O-, vagy X-láb deformitás esetén

Akkor indokolt, amikor a porckopás még nem nagy felszínű, valamint a beteg fiatalabb, aktív, sportos életet él (futás, biciklizés, síelés, csapatsport, vagy ez a reális célja). Ilyenkor teljes alsóvégtagi röntgenfelvétel (orthoradiogram) készítése szükséges a tervezéshez.

Ennek segítségével precíz műtét előtti tervezést kell végezni, kimérni, mennyi tengelykorrekció szükséges. A módszerrel lényegében az alsó végtagot kiegyenesítjük. Ezzel megszűnik a térd adott oldalának túlterhelése, a testsúly egyenletesebben oszlik el a térd belső és külső ízfelszínein. Ez nyomáscsökkenéshez vezet a porcon, mely a terheléskor fellépő fájdalmat és a környező porcterületek kopását csökkenti.

A korrigált csontot speciális titán lemezzel rögzítjük, melyet egy év után el lehet távolítani.

Ha a beteg dohányzik, akkor nem ez a legjobb megoldás az álízület kialakulásásnak veszélye miatt.

Műtét után: 6 hét tehermentesítés könyökmankóval.

2.) Térdprotézis műtéte

Attól függően, hogy a porckopás a térd 3 terhelt részízülete közül melyeket érinti, tervezzük meg a műtétet.

Részleges térdprotézis

Egy érintett részízület esetén:

ha csak a sípcsont és a combcsont között belül vagy kívül kopott el a porcfelszín, de a térdkalács porcfelszíne nem károsodott jelentősen (nem okoz panaszt lépcsőn lefelé való járáskor), akkor lehetőség van csupán az érintett porcfelszínek pótlására. Ilyenkor az ép porcfelszíneket megtartjuk.

Még fontosabb, hogy a keresztszalagok is megmaradnak. Ennek a térd működésében van nagy jelentősége, mivel így a normális mozgásmintázat marad meg hajlításkor, nyújtáskor. Így elkerülhető a teljes térdprotézist beültetése, mely nem ritkán idegentest érzéssel jár.

A betegek 20%-a nem teljesen elégedett a teljes térdprotézis beültetése után, mivel az jelentősen megváltoztatja a térd normál mozgásait. Ennek többek között az az oka, hogy az első keresztszalagot minden esetben el kell távolítani, de olykor a hátsót is.

A részleges térdprotézis műtéte után tehermentesítés nem szükséges.

Gyors visszatérést biztosít a hétköznapi élethez, mert kevés és rövid műtét utáni fájdalom. A szövődmények is ritkábbak, mint a teljes (totál) protézisnél.

Teljes térdprotézis

Amennyiben a térdkalács porcfelszíne is érintett, úgy a teljes felszínpótlás indokolt.

A hagyományos műtéti behatolás a térd nyújtóizomzatának részleges átmetszésével történik (ábra -2/piros vonal), ez műtét után a gyógyulás ideje alatt (néhány hónap) gyengeséghez, fájdalomhoz vezethet.

Az izomátvágás nélküli technikával (sub vastus feltárás) ez elkerülhető.


Dr. Forster-Horváth Csaba

Várjuk hívását!

00 36 70 784 1736