Térdkopás (Artrózis)

Térdkopás - a mozgásszervi problémák jelentős
hányadáért felelős

Térdkopás okai a fájdalom lokalizációja szerint:

Oldalsó, vagy a térdben belül érzett fájdalom

Ez leginkább az alsó vágtag tengelyének eltérései miatt alakulhat ki (X-láb, O-láb). Nem minden esetben szükséges a kopás kialakulásához nagyfokú O- vagy X-láb. A térdízületet rögzítő szalagok lazasága is fokozhatja a terhelt végtag tengelyének eltérését vagy okozhat olyan mozgásmintát, mely növeli a porcokra nehezedő terhelést. A tengely eltérése miatt a térd gyakrabban belső (O-láb), ritkábban külső oldala (X-láb) túlterhelődik.

A két ízfelszín között található meniszkusz (C-alakú porcgyűrű) teherelosztó és mozgásirányító funkcióval bír. Ez nem azonos a csontok ízületi felszínét borító porccal, hanem azok között helyezkedik el.

Ha a meniscus fokozott nyomás alá kerül, elhasználódik és tipikusan az alsó felszínén hátul elszakad. Ezzel párhuzamosan a porc is kopásnak indul.

Ilyenkor az ízületi résben oldalt belül vagy kívül lép fel fájdalom.

Ehhez társulhat a nyáktömlő gyulladása a térd belső oldalán (Hamstring bursitis).

Ez kezdeti stádiumban jól kezelhető korrekciós műtéttel (orvosi kifejezéssel tengelykorrekció- osteotomia), mellyel a végtagot „kiegyenesítjük”.

Keresztszalag/oldalszalag szakadása a térdet instabil helyzetbe hozhatja, mely gyakran a meniscus szakadásához vezet. Ez a balesetnél vagy később is bekövetkezhet. Amennyiben a szakadás miatt a meniscus (porcgyűrű) nyomáselosztó szerepét nem tudja betölteni, ott a porc túlterhelődik az abnormális nyíróerők miatt. Ennek az a következménye, hogy a porc gyorsabban kopik a normálisnál és elhasználódik, porckopás, artrózis alakulhat ki (lásd fent).

Ezért fontos a keresztszalag pótlásánál a sérült meniszkuszt is megvarrni (különösen a külső meniscust), amennyiben lehetséges.

A keresztszalag szakadása azonban bizonyos esetekben nem vezet a térd instabilitásához. Ez biomechanikai, anatómiai adottságoktól függ. Sokat segít, ha comb izomzata erős. Focisták között is vannak olyanok, akik hiányzó első keresztszalag mellett játszanak. A combizom erősítés azonban napi program náluk.

A meniszkusz keresztszalag szakadása nélkül is sérülhet. Lásd 1-es pontot

Elülső térdfájdalom vagy térdkalács körüli fájdalom

Amennyiben a térdkalácsra az ízület tokja túl erős húzást gyakorol a hajlítás során, úgy ott porckárosodás, később arthrózis alakulhat ki. Ez megelőzhető a megfelelő tokszalag meghosszabbításával.

a combcsont, ill. térdkalács ízfelszínének deformitása (trochlea dysplasia) a térdkalács pontatlan illeszkedéséhez vezet, mely szintén kopást okoz.

Ezen kívül azon betegek, akiknek térdkalács ficama már előfordult, hajlamosak a térdkalács ízületének károsodására. Ilyenkor a ficam okainak részletes tisztázása elengedhetetlen a korrekt kezelési terv felállításához.

A ficam leggyakrabban anatómiai eltérésekre vezethető vissza, melyek korrekciója szükséges, amennyiben a porc még elég jó állapotban van.

A térdkalács ízületének kopása főleg lépcsőn/lejtőn lefelé jövet okoz fájdalmat.

Ezt hívjuk elülső térdfájdalomnak.

Amennyiben a kopás már kialault, úgy a kopott felszín műtéttel történő pótlása a megoldás. Ez többféle technikával történhet a kopás mértékétől és kiterjedésétől függően.

Az ízületi kopás (artrózis) tünetei

 • Elindulási térdfájdalom és ízületi merevség reggel vagy hosszabb ülés után felálláskor.
 • Korlátozott járástávolság: „Egy adott távolság után le kell ülnöm, meg kell állnom.“
 • Lépcsőn lefelé menésnél fokozódó fájdalom.
 • Beszűkült mozgásterjedelem
 • A térd duzzanata
 • Éjszakai fájdalom.
 • O- vagy X-láb
Térdkopás (Artrózis) 1

Ön is tapasztalta már a fenti tüneteket? Ne késlekedjen!

A térdízületi kopás nem műtéti kezelése

Elsődleges a nem műtéti gyógymódok alkalmazása, addig amíg ez a beteg számára előnyös és a panaszok csökkenéséhez vezet. A legfontosabb az izmok megőrzése vagy inkább erősítése. A comb izomzata alapvető fontosságú a térd funkciója szempontjából.

Ebben a fázisban van nagy jelentősége a jó gyógytornásznak, aki a terhelésre fájdalmas térdet részére megfelelő gyakorlatokat tud adni, úgy, hogy azok jelentős fájdalmat ne okozzanak.

Az erős combizomzat azonban nem csak a műtét előtt előnyös. Az operált térd a műtét után előbb válik terhelhetővé, ha az izomzat jó állapotban van. Ehhez persze nem árt a kíméletes műtéti technika sem.

A konzervatív kezelés részeként a fizikoterápia is jó szolgálatot tehet a fájdalom csökkentése terén.

A kopás olykor akut ízületi gyulladást (arthritis) okoz. Ilyenkor erős fájdalom, duzzanat lép fel a felhalmozódó ízületi folyadék miatt, a térd hajlítása szinte lehetetlen. Jegelés, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító adása javasolt a gyulladásos tünetek enyhítésére.

Injekciós kezelés gyakran hatásosabb a szájon át adott szereknél, mert helyben hat, így mellékhatásai is minimálisak. Főleg szteroid (Kenacort, Diprophos) és hialuronsav (hyaluronsav) injekciók (Monovisc, Synvisc, Orthovisc) hatékonyak. Ezeknél fontos, hogy nagy molekulasúlyú készítményt használjunk, mert az hosszabb ideig fejti ki a hatását.

Ezek kombinációja egy injekcióban is elérhető (Cingal).

A hyaluronsav úgy hat, mint egy kenőanyag, mely a kopott ízfelszínek súrlódását csökkenti. A szteroid egy gyulladáscsökkentő, mely a kopás okozta gyulladás ellen hat. Mindkettőt akár egy alkalommal az ízületbe fecskendezünk steril körülmények között.

Saját vérből izolált vérlemezkék (palatelet rich plasma- PRP, ACP) és saját zsírszövetből izolált őssejtek ízületbe juttatása is segíthet, de ezek hatása még nem teljesen bizonyított.

Az injekciós kezelések bizonyos időnként ismételhetőek. A hialuronsav esetében ez 6-12 hónap.

A tapasztalat szerint azonban ahogy a kopás fokozódik, a panaszmentes vagy kevés panasszal járó időszak egyre rövidebb lehet.

Műtétet abban az esetben indokolt végezni, ha a panaszok a beteg számára minden nap jelentkező életminőség csökkenést okoznak és azok a következetesen (2-3 hónapig) végzett gyógytorna és injekciók hatásásra nem javulnak.

A térdízületi kopás műtéti kezelése

A meniszkusz (C-alakú porcgyűrű) szakadását kulcslyuk sebészeti módszerrel (arthroszkóp) könnyedén kezelhető, ha nem áll fenn komolyabb porckopás.

Ha igen, az az alábbi terápiát igényli.

 • Amennyiben a porchiány kis felületű, akkor az úgy nevezett arthroszkópos mikrofraktúra a megfelelő módszer. Ezzel az egykori porc alatti csontvelőben lévő őssejteket engedjük ki az ízületi felszínre, hogy ott új porcot hozzanak létre. Ez az új porc nem lesz olyan minőségű, mint az eredeti üvegporc, de jobb, mint a puszta csontfelszín.

  Lényeges, hogy ezután az operált végtagot 4-6 hétig tehermentesíteni kell, hogy az új porc ki tudjon alakulni.

 • Nagyobb, de körülírt porckárosodás esetén porcpótlás válhat szükségessé, mely többek között őssejtek és kollagén membrán (Chondroguide) alkalmazásával oldható meg (AMIC- autologous matrix induced chondrogenesis). Amennyiben X-, ill. O-láb deformitás áll fenn, a tengelykorrekció is szükséges (lásd alább).

  Tehermentesítés 6 hétre ennél a módszernél is szükséges.

 • Ha a porckárosodás nagyobb területen van jelen (nem körülírt) akkor, két lehetőség van:

Tengelykorrekció O-, vagy X-láb deformitás esetén

Akkor indokolt, amikor a porckopás még nem nagy felszínű, valamint a beteg fiatalabb, aktív, sportos életet él (futás, biciklizés, síelés, csapatsport, vagy ez a reális célja). Ilyenkor teljes alsóvégtagi röntgenfelvétel (orthoradiogram) készítése szükséges a tervezéshez.

Ennek segítségével precíz műtét előtti tervezést kell végezni, kimérni, mennyi tengelykorrekció szükséges. A módszerrel lényegében az alsó végtagot kiegyenesítjük. Ezzel megszűnik a térd adott oldalának túlterhelése, a testsúly egyenletesebben oszlik el a térd belső és külső ízfelszínein. Ez nyomáscsökkenéshez vezet a porcon, mely a terheléskor fellépő fájdalmat és a környező porcterületek kopását csökkenti.

A korrigált csontot speciális titán lemezzel rögzítjük, melyet egy év után el lehet távolítani.

Ha a beteg dohányzik, akkor nem ez a legjobb megoldás az álízület kialakulásásnak veszélye miatt.

Műtét után: 6 hét tehermentesítés könyökmankóval.

Térdprotézis műtéte

Attól függően, hogy a porckopás a térd 3 terhelt részízülete közül melyeket érinti, tervezzük meg a műtétet.

Térdkopás (Artrózis) 2

Részleges térdprotézis

Egy érintett részízület esetén:

ha csak a sípcsont és a combcsont között belül vagy kívül kopott el a porcfelszín, de a térdkalács porcfelszíne nem károsodott jelentősen (nem okoz panaszt lépcsőn lefelé való járáskor), akkor lehetőség van csupán az érintett porcfelszínek pótlására. Ilyenkor az ép porcfelszíneket megtartjuk.

Még fontosabb, hogy a keresztszalagok is megmaradnak. Ennek a térd működésében van nagy jelentősége, mivel így a normális mozgásmintázat marad meg hajlításkor, nyújtáskor. Így elkerülhető a teljes térdprotézist beültetése, mely nem ritkán idegentest érzéssel jár.

A betegek 20%-a nem teljesen elégedett a teljes térdprotézis beültetése után, mivel az jelentősen megváltoztatja a térd normál mozgásait. Ennek többek között az az oka, hogy az első keresztszalagot minden esetben el kell távolítani, de olykor a hátsót is.

A részleges térdprotézis műtéte után tehermentesítés nem szükséges.

Gyors visszatérést biztosít a hétköznapi élethez, mert kevés és rövid műtét utáni fájdalom. A szövődmények is ritkábbak, mint a teljes (totál) protézisnél.

Teljes térdprotézis

Amennyiben a térdkalács porcfelszíne is érintett, úgy a teljes felszínpótlás indokolt.

A hagyományos műtéti behatolás a térd nyújtóizomzatának részleges átmetszésével történik (ábra -2/piros vonal), ez műtét után a gyógyulás ideje alatt (néhány hónap) gyengeséghez, fájdalomhoz vezethet.

Az izomátvágás nélküli technikával (sub vastus feltárás) ez elkerülhető.

Tengelykorrekció

Részleges térdprotézis

Teljes térdprotézis

Mozgásterjedelem

Nincs, de a lemez zavaró lehet. Ezt később eltávolíthatjuk.

lényegesen ritkább

gyakoribb

Idegentestérzés

Nincs, de a lemez zavaró lehet. Ezt később eltávolíthatjuk.

lényegesen ritkább

gyakoribb

Tartósság 10 év után

80-85%

80-90%

96-98%

Fertőzés gyakorisága

1-2%

0.7%

0.7%

Thrombózis/ tüdőembólia

a többi beavatkozással azonos mértékben

a többi beavatkozással azonos mértékben

a többi beavatkozással azonos mértékben

Előny

az eredeti izület érintetlen marad, későbbi felszínpótlás lehetséges

gyors és kevés fájdalommal járó gyógyulás. Cseréje könnyebb, mint a teljes térdprotézisé.

a protézis túlélése a leghosszabb

Hátrány

fájdalmasabb és hosszabb gyógyulási periódus

túlélése alacsonyabb, mint a teljes felszínpótlásé

cseréje nehezebb, idegentestérzés lehetséges

A kezelés menete

Betegvizsgálat és kezelési terv
Szükség esetén műtét
Rehabilitáció
Visszatérés a munkába/sporthoz

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Scroll to Top