Fájdalmak nélkül – a legfontosabb tudnivalók a térdprotézisről

Fájdalmak nélkül – a legfontosabb tudnivalók a térdprotézisről

A hagyományos eljárásokra nem múló, állandósuló térdfájdalom kiváltó okának megszüntetését célozza a térdprotézis beültetés. A műtét nem minden esetben javasolt, érdemes előtte minden egyéb kezelési módot végigpróbálni. A műtét után a fájdalmak enyhülhetnek vagy akár el is tűnhetnek, de a beavatkozás és utókezelés sikere jelentős mértékben függ a páciens együttműködésétől is.

Térdprotézisnek több fajtája van, de alapvető lényegük, hogy az elkopott porcfelszíneket mesterségesen pótolják, így akadályozva meg a csontfelszínek egymáshoz érését, egymáson való elcsúszását, ami gyulladáshoz és fájdalmak kialakulásához vezet. A legújabb térdprotézis fajták egyre nagyobb mértékben biztosítják a térd eredeti mozgásfunkcióinak visszaállítását. A protézist a csontállomány állapotának függvényében mesterséges csontcementtel ragasztják a csontfelszínhez, vagy amennyiben osteoporosis jelei nem mutatkoznak, olyan ideiglenes eljárással, amit később a csontvelő őssejtjeinek természetes rögzítése vált ki.

A térd gyulladása a protézissel megszűnik, de az implantátum elhelyezése után még bizonytalan, érzékeny lehet az ízület és fájdalmak felléphetnek. A térdfájdalom lépcsőn lefelé hosszabb ideig megmaradhat, de általában ez is elmúlik. A rehabilitáció hossza függ a térd izomzatának erősségétől és az alkalmazott műtéti technikától, mivel egyes esetekben szükséges lehet a nyújtóizmok részleges átvágása, de ez ma már legtöbbször elkerülhető. A teljes gyógyulás nagyjából két hónapot vehet igénybe. Pihentetés, mankó használata 6 héten keresztül szükséges.

A rehabilitáció elengedhetetlen eleme a páciens által végzett gyógytorna, amit fájdalomcsillapítás mellett gyakran már a műtétet megelőzően el kell kezdeni. A protézis megfelelő működésének alapfeltétele, hogy a combizomzat megfelelően működjön, aminek sorvadása mind a műtét, mind a fájdalmak miatti mellőzöttségüknek okaként akkor is jellemző, ha a beavatkozás izomvágás nélkül történt. A páciensek négyötödénél évtizedekre megoldódik a térdfájdalom problémája.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Telefon

06 70 784 1736

Email

dr_forster@icloud.com

Bejelentkezés

Scroll to Top