Mini csípőprotézis

A csontspóroló mini csípőprotézis lényege, hogy az első beültetésnél a lehető legtöbb csontállományt hagyja érintetlenül, így a későbbi esetleges csereműtétnél maximális mennyiségű csontállomány marad vissza. Ez jelentősen javítja a beteg hosszútávú kilátásait.

A csípőprotézis beültetése során a beültetendő implantátum helyét ki kell képezni a csontban. Ehhez csontot kell elvenni a combcsont belső (velőűr) részéből.

Hogy mennyi csont kerül eltávolításra, az a tervezett implantátum típusától és méretétől függ.

Egy hagyományos típusú csípőprotézis szár beültetéséhez több csontot kell elvenni (lila mező az ábrán).

Ennek akkor van jelentősége, ha a protézis cseréjére van szükség évekkel, évtizedekkel később.

A mini vagy rövid szárú csípőprotézis szár több csontot kímél meg (ábra).

A csereműtétnél nagyon lényeges, hogy legyen elég csontállomány, melybe az új protézisszárat lehorgonyozzuk. Az új szár nagyobb méretű, mint az eredeti, hogy a hiányzó csontállományt kitöltse és stabilan rögzüljön.

Tehát minden cserénél egyre kevesebb csontállomány marad vissza.

Mini csípőprotézis 1

  • Nagy előnye az eredeti csonthoz nagyon hasonló erőátvitel, mely a combnyakon keresztül juttatja a terhelést a combcsontra. A hagyományos csípőprotéziseknél ez kizárólag a velőűrön keresztül történik, lényegesen lejjebb, ezért a terhelés alól mentesülő csontszakasz meggyengül (stress shielding), felpuhul.
  • A fenti előnyök mellett a protézisszár hosszútávú túlélése olyan, mint a hagyományos cement nélküli protéziszáraké, vagyis nem jelent  a beteg számára járulékos kockázatot.
  • Kerámia-kerámia vagy kerámia- keresztkötött polyetilén  csúszófelszínekkel párosítva a legmodernebb és valószínűleg legjobb csípőprotézis megoldás napjainkban.

Bővebben is olvashat angolul a mini csípőprotézisről.

Ne késlekedjen!

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Telefon

06 70 784 1736

Email

dr_forster@icloud.com

Bejelentkezés

Scroll to Top