Térdfájdalom okai: mi vezet a kialakuláshoz és hogyan kezelhető?

Az Ön térde egy „precíziós eszköz”. Sok részletből áll össze.

Oldalszalagok, belső-és külső oldalszalag, külső- és belső meniszkusz (gyűrűporc), keresztszalalgok, az ízületi felszínek alakja és „bevonata” alkotják a térdízület mechanikai alapját. Finom idegi struktúrák, -melyek mint elektromos vezetékek működnek,- felelnek azért, hogy az anatómiailag instabil térdízület az izmok összehangolt finomvezérlése révén stabillá válik. Ezen tényezők együttműködése gondoskodik a térd panaszmentes működéséről. Ha a puzzle egyes elemei hibásan működnek, zavar lép fel, mely előbb utóbb duzzanatot, instabilitást, fájdalmat okoz.

Az első lépés az egyénre szabott megoldás felé a személyes konzultáció.

A térd anatómiája röviden

A térd egy sérülékeny ízület, mely nagy terhelésnek van kitéve a napi aktivitás során, mint guggolás, emelés, sport (futás, fitness).

A térd az alábbi elemekből áll:

 1. Térdkalács
 2. Combcsont
 3. Sípcsont
 4. Porcgyűrű (meniscus)
 5. Combfeszítő (nyújtó) izom (quadriceps)

Mindhárom csont porccal van borítva, melynek épsége meghatározó a térdízület szempontjából. A csontokat szalagok tartják össze (oldalszalagok belül és kívül és keresztszalagok elöl és hátul). Ezek irányítják és limitálják a térd mozgásait.

Két nagy izomcsoport húzódik a combon elöl és hátul: előbbi a térd nyújtó izma (5), utóbbi a hajlítóizom (hamstring).

Térdfájdalom gyakori okai

Az alábbi leírás tájékoztatásul szolgál. Ha fájdalmai nem javulnak, vagy kérdése, kétsége van keressen fel bizalommal!

Térd csavarodása, szalagjainak húzódása: a térdet ért ütés, tekeredés, túlnyújtás okozza (foci). Fájdalommal, duzzanattal, járásképtelenséggel járhat. Rendszerint konzervatív terápiára meggyógyul.

Porcszakadás: a nyomáselosztó és stabilitást adó meniszkuszok szakadásáról van szó, mely hirtelen, terhelés alatti csavarodás eredménye. A térd nem terhelhető, duzzadt, fájdalmas. Nyújtáskor vagy hajlításkor elakadhat, pattanást lehet hallani/érezni.Térdrögzítő óvja a térdet az újabb sérüléstől. Súlyosabb esetben műtét (térd arthroszkópia) vezet a gyógyuláshoz.

Szalagszakadás: a térd instabil, nem terhelhető megbízhatóan. Az oldalszalag (gyakrabban a belső) vagy a keresztszalag (gyakrabban az első) szakadt.

Íngyulladás (tendinitis): az ín gyulladása túlterhelés miatt. Főleg ugrással járó sportok váltják ki. A földet éréskor fellépő erő károsítja az ín csonthoz való tapadását. A combizomzat gyengesége is hozzájárulhat ehhez a problémához. Ha a térdkalács ina érintett, ezt hívjuk ugrók térdbetegségének (jumper’s knee). Ez a térdkalács és a sípcsont között helyezkedik el. Egy másik változata a futók térde (runers knee): külső oldalon jelentkezik. Gyógytorna vagy/és lökéshullám terápia hatásos.

Osgood-Schlatter betegség: a térdkalács ín sípcsonthoz történő rögzítésének gyulladása. Teenagerekben, fiatal felnőttekben alakul ki. Fájdalom és gyulladás a térdkalács alatt. Rendszerint konzervatív kezelésre gyógyul.

Térdkalács ficama: hirtelen irányváltáskor vagy ütközéskor a térd kontúrja, alakja intenzív fájdalom kíséretében megváltozik. Rendszerint a térd hajlított helyzetében fordul elő. A térd nyújtásakor a térdkalács helyére ugrik. Ezt a fájdalom nem mindig engedi, ilyenkor orvosi segítségre van szükség. A térdet sínben rögzíteni kell és orvosi vizsgálat indokolt az anatómiai okok felderítésére.

Arthritisz (porckopás): a leggyakoribb elváltozás a térdben, kopásos (degeneratív) jelenség, mely a középkorúakat és idősebbeket érinti, fokozatosan alakul ki. Az ízületet érő fokozott erőbehatás eredménye, túlsúly vagy tengelyeltérés okozza. A meniscusok szakadása ennek részjelensége. Rheumatoid artrítisz is okozhatja, ilyenkor fiatalabb korban is jelentkezhet. Tünetei az ízület merevsége, fájdalom, enyhe duzzanat. Rendszerint előbb-utóbb műtéti ellátást igényel.

Nyáktömlőgyulladás (bursitis praepatellaris): fájdalom térdeléskor vagy hajlításkor, pirosság, nyomásérzékenység a térdkalácson.

Futók térde: túlterhelés eredménye, főleg futóknál a térd külső oldalán érzett fájdalom (runners knee). Gyógytornára rendszerint jól reagál.

Térdkalácscsúcs szindróma (patellacsúcs szindróma) vagy ugrók térde (jumpers knee). Excentrikus combizomerősítésre (gyógytorna) és lökéshullám terápiára jól reagál.

Köszvény vagy szeptikus izületi gyulladás: rövid idő alatt (néhány nap) alakul ki, pirosság, meleg tapintat, duzzanat, láz és erős fájdalom jellemző. Sürgős orvosi vizsgálat szükséges, mert gyorsan életet veszélyeztető állapot alakulhat ki.

Térdfájdalom okainak rövid összefoglalása:

Térdfájdalom sok okból kifolyólag alakulhat ki életkor szerint.
Az alsó végtag tengelye (O- vagy X-láb) fizikai aktivitás, sport, korábbi sérülések, valamint a testsúly fontos szerepet játszanak.

 • leggyakoribb oka a meniszkuszok kopásos jellegű szakadása (porcleválás)
 • a porc kopása, másnéven artrózis, (gyakran O- vagy X-láb miatt)
 • a térd egyik teherviselő felszínének a csontelhalása (Morbus Ahlbeck) (artrózishoz vezet)
 • meniscus (C-alakú porcgyűrű) sérülése, szakadása (porcleválás),
 • az oldalszalgok sérülése,
 • illetve a kereszszalagok szakadása a térd sérüléskor.
 • a térdkalács szalagjainak kóros feszessége (laterális hyperpressio),
 • térdkalács instabilitása, ficama (magasan álló térdkalács, trochlea dysplasia)
 • sérülés esetén körülírt porckárosodás,
 • Futótérd: futók térdfájdalma a térd külső oldalán (runners knee),
 • ugrók térdfájdalma a térdkalács alsó pólusánál (jumpers knee)
 • a csont és felette lévő porc együttes körülírt megbetegedése (osteochondritis dissecans)
 • izületi belhártya kóros szalagja, mely a porcot károsíthatja (plica mediopatellaris)

Ön is tapasztalta már a fenti tüneteket? Ne késlekedjen!

Hogyan diagnosztizálják a térd betegségeit?

A beteg panaszai és a klinikai vizsgálat mellett az alábbiak lehetnek szükségesek:

Röntgen vizsgálat: elektromágnese sugár általi leképezése a térdízület csontjainak különböző irányokból. Fontos, hogy terheléses felvételek is készüljenek. Így a porc állapotára tudunk következtetni. Ezen kívül teljes végtag felvételek mutatják a térd tengelyállását.

MRI: mágneses rezonancia vizsgálat. Mágneses térben rádiófrekvencia és számítógépek segítségével történik képalkotás. Lágyrészek, porc (porckopás mértéke), szalagok pontos diagnosztikáját teszi lehetővé.

Izotópos csont scintigráfia: vénásan adott rádióizotóp a csontban a fokozott anyagcserével rendelkező területeken dúsul és azokat megmutatja. Porckopás, túlterhelés (O-, X-láb), csontelhalás vagy protézislazulás gyanúja esetén alkalmazzuk.

Megelőzés

Egyre sportosabb életet élünk, ami jó irány. De mit tehetünk a térdsérülések megelőzése érdekében?

A sportban sérülések mindig előfordulhatnak, de mi magunk sokat tehetünk ezek elkerüléséért.

A következő ajánlások segíthetnek ebben:

Jó technika. Trénerrel vagy sportra specializált gyógytornász segítségével dolgozzunk a jó technika elsajátításán, a hibák azonosításán és kijavításukon. Egy új sport elsajátítása könnyebb profi segítséggel, vezetéssel, mint egyedül. A rossz beidegződések javítása nehezebb, mint előzmények nélkül jól megtanulni a mozgásokat.

Ne edzünk fáradtan. Fáradtan könnyebben hibázunk és sérülünk le. Időben hagyjuk abba az edzést és aludjunk eleget.

A különböző izomcsoportok egyenletes fejlesztése. A törzs és végtagizmok erősítése egyenlőképpen fontos. Egyik a másik nélkül sérüléshez vezethet. Ezen kívül minden ízületet agonista és antagonista izomcsoportok mozgatnak. Pl.: térd nyújtó és hajlító izmok. Ezek szimultán edzése, erősítése fontos.

Erő és hajlékonyság egyensúlya. A feszes és túlzottam hajlékony ízületek is sérülékenyebbek. A flexibilitás és az erő együtt éri el célját.

Kiegyensúlyozott, sokoldalú táplálkozás. A hiányos táplálkozás az állóképességet, erőt és a koncentrációt is negatívan befolyásolja. Ügyeljünk az igényes táplálkozásra (gyümölcs, zöldség, fehérje)!

Térdfájdalom 1

Artroszkópos térdműtét

Az Artroszkópos térdműtét (térdizületi tükrözés) rendszerint egynapos sebészeti beavatkozás. Porcpótlás esetén 1-2 napos benttatrtózkodás indokolt. Milyen esetekben indokolt? meniscus részleges...

Térdfájdalom 2

Térdizületi kopás (artrózis)

Elindulási térdfájdalom és ízületi merevség reggel vagy hosszabb ülés után felálláskor. Korlátozott járástávolság: „Egy adott távolság után le kell ülnöm, meg...

Térdfájdalom 3

Térdprotézis beültetés izomátmetszés nélkül

A protézis beültetése akkor indokolt, ha minden egyéb lehetőség kimerült, amikor a gyógytorna, gyógyszeres és injekciós kezelés már nem segít....

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Scroll to Top