Térdfájdalom

Térdfájdalom okai: mi vezet a kialakuláshoz és hogyan kezelhető?

Az Ön térde egy „precíziós eszköz”. Sok részletből áll össze.

Oldalszalagok, belső-és külső oldalszalag, külső- és belső meniszkusz (gyűrűporc), keresztszalalgok, az ízületi felszínek alakja és „bevonata” alkotják a térdízület mechanikai alapját. Finom idegi struktúrák, -melyek mint elektromos vezetékek működnek,- felelnek azért, hogy az anatómiailag instabil térdízület az izmok összehangolt finomvezérlése révén stabillá válik. Ezen tényezők együttműködése gondoskodik a térd panaszmentes működéséről. Ha a puzzle egyes elemei hibásan működnek, zavar lép fel, mely előbb utóbb duzzanatot, instabilitást, fájdalmat okoz.

Az első lépés az egyénre szabott megoldás felé a személyes konzultáció.

A térd anatómiája röviden

A térd egy sérülékeny ízület, mely nagy terhelésnek van kitéve a napi aktivitás során, mint guggolás, emelés, sport (futás, fitness).

A térd az alábbi elemekből áll:

  1. Térdkalács
  2. Combcsont
  3. Sípcsont
  4. Porcgyűrű (meniscus)
  5. Combfeszítő (nyújtó) izom (quadriceps)

Mindhárom csont porccal van borítva, melynek épsége meghatározó a térdízület szempontjából. A csontokat szalagok tartják össze (oldalszalagok belül és kívül és keresztszalagok elöl és hátul). Ezek irányítják és limitálják a térd mozgásait.

Két nagy izomcsoport húzódik a combon elöl és hátul: előbbi a térd nyújtó izma (5), utóbbi a hajlítóizom (hamstring).

Térdfájdalom gyakori okai

Az alábbi leírás tájékoztatásul szolgál. Ha fájdalmai nem javulnak, vagy kérdése, kétsége van keressen fel bizalommal!

Térdfájdalom okainak rövid összefoglalása:

Térdfájdalomnak sokféle oka lehet az életkor szerint.
Az alsó végtag tengelye (O- vagy X-láb) fizikai aktivitás, sport, korábbi sérülések, valamint a testsúly fontos szerepet játszanak.

Hogyan diagnosztizálják a térd betegségeit?

A beteg panaszai és a klinikai vizsgálat mellett az alábbiak lehetnek szükségesek:

Röntgen vizsgálat: elektromágnese sugár általi leképezése a térdízület csontjainak különböző irányokból. Fontos, hogy terheléses felvételek is készüljenek. Így a porc állapotára tudunk következtetni. Ezen kívül teljes végtag felvételek mutatják a térd tengelyállását.

MRI: mágneses rezonancia vizsgálat. Mágneses térben rádiófrekvencia és számítógépek segítségével történik képalkotás. Lágyrészek, porc (porckopás mértéke), szalagok pontos diagnosztikáját teszi lehetővé.

Izotópos csont scintigráfia: vénásan adott rádióizotóp a csontban a fokozott anyagcserével rendelkező területeken dúsul és azokat megmutatja. Porckopás, túlterhelés (O-, X-láb), csontelhalás vagy protézislazulás gyanúja esetén alkalmazzuk.

Megelőzés

Egyre sportosabb életet élünk, ami jó irány. De mit tehetünk a térdsérülések megelőzése érdekében?

A sportban sérülések mindig előfordulhatnak, de mi magunk sokat tehetünk ezek elkerüléséért.

A következő ajánlások segíthetnek ebben:

Jó technika. Trénerrel vagy sportra specializált gyógytornász segítségével dolgozzunk a jó technika elsajátításán, a hibák azonosításán és kijavításukon. Egy új sport elsajátítása könnyebb profi segítséggel, vezetéssel, mint egyedül. A rossz beidegződések javítása nehezebb, mint előzmények nélkül jól megtanulni a mozgásokat.

Ne edzünk fáradtan. Fáradtan könnyebben hibázunk és sérülünk le. Időben hagyjuk abba az edzést és aludjunk eleget.

A különböző izomcsoportok egyenletes fejlesztése. A törzs és végtagizmok erősítése egyenlőképpen fontos. Egyik a másik nélkül sérüléshez vezethet. Ezen kívül minden ízületet agonista és antagonista izomcsoportok mozgatnak. Pl.: térd nyújtó és hajlító izmok. Ezek szimultán edzése, erősítése fontos.

Erő és hajlékonyság egyensúlya. A feszes és túlzottam hajlékony ízületek is sérülékenyebbek. A flexibilitás és az erő együtt éri el célját.

Kiegyensúlyozott, sokoldalú táplálkozás. A hiányos táplálkozás az állóképességet, erőt és a koncentrációt is negatívan befolyásolja. Ügyeljünk az igényes táplálkozásra (gyümölcs, zöldség, fehérje)!

Dr. Forster-Horváth Csaba

Várjuk hívását!

00 36 70 784 1736