Csípőkopás

Hogyan alakul ki a csípőkopás?

A csípőízületi kopás miatt csípőprotézis beültetésre jelentkező betegek 60%-ában a kopás oka  a csípő becsípődéses vagy ütközéses szindrómája (impingement).

Ha ez nem kerül időben felismerésre,  akkor az izületi porc gyorsabb ütemben kopik, mint enélkül. A porc végül teljesen elkopik és a járás, mozgás fájdalmassá válik,  kialakul az artrózis.

becsípődés vagy ütközési szindróma időben felismerve kisebb műtéttel kezelhető és a kopás megelőzhető vagy jelentősen elodázható.

A csípőkopás és fájdalmas csípőizület egyéb kevésbé gyakori okai a combfej elhalása, baleset és a csípő gyermekkori betegségei, mint a dysplasia és a Perthes betegség, illetve az eddig fel nem derített okok (primer artrózis).

A csípőizületi kopás (artrózis) tünetei
Csípőkopás 1

Ön is tapasztalta már a fenti tüneteket? Ne késlekedjen!

Csípőkopás kezelése

A csípőízületi kopás nem műtéti kezelése

Gyógytorna segítségével néha elodázható a műtét, különösen, ha a kopás nem súlyos.

Injekciós kezelés szintén lehetséges. Ilyenkor kenőanyagot vagy gyulladáscsökkentőt juttatunk az izületbe. Hogy ezek hatásosak lesznek-e és mennyi időre,  az nehezen jósolható meg.

Sajátvér (PRP, ACP)  és őssejt terápiák (Lipogems), melyeknek hatásosságát a tudomány a mai napig vizsgálja.

Csípőizületi kopás műtéti kezelése

Amennyiben a fenti konzervatív módszerek nem elegendőek, akkor a csípőizület pótlása, csípőprotézis beültetés javasolt. A műtétet számítógépes tervezés előzi meg, ennek célja a beültetendő implantátumok méretének és típusának meghatározása, így a beteg csípő anatómiai viszonyainak helyreállítása.

A medence pozíciójának ülő és álló helyzet közötti változásait figyelembe vesszük, melynek a protézis stabilitása szempontjából van jelentősége Optimised Positioning System- OPS .

Csípőkopás 2

A kezelés menete

Betegvizsgálat és kezelési terv
Szükség esetén műtét
Rehabilitáció
Visszatérés a munkába/sporthoz

Kérjen időpontot vizsgálatra!

Scroll to Top