Lehetséges a kopott porcot a csípőízületben pótolni?

Lehetséges a kopott porcot a csípőízületben pótolni?

Igen. Mostantól Magyarországon is elérhető ez az egyedüálló műtéti technika.

Olyan pácienseknek javasolt, akiknél a csípőprotézis beültetés még korai, a porckárosodás még nem túl nagy területű, de panaszaik vannak, melyek gyógytornára, injekciós kezelésre nem változnak.

A panaszok oka rendszerint a csípőízület ütközéses szindrómája (femoroacetabuláris impingement, FAI), mely aktív fiatalokat érint (20-40) év. Tünete a fájdalom az ágyékban vagy a nagytompor területén a csípő hajlított helyzetében.

Sport közben, néha utána jelentkezik. Ezeknél a pácienseknél előbb kontrasztanyagos MRI-vizsgálatot (arthro-MRI) végzünk a
diagnosis felállításához. A műtét során kulcslyuk technikával megvizsgáljuk az ízületet és sérült struktúrákat.
A porckárosodás területén, ahol a csont már szabadon van, “kicsalogatjuk” a csontvelőben lévő őssejteket a csont felszínére, felfrissítjük a felszínt.

Ezt követően megmérjük a defektust és méretre vágjuk a porcpótló membránt. Ezt egy kis nyíláson keresztül bejuttatjuk az ízületbe és befedjük a kérdéses részt (AMIC- technika, autológ membrán indukált porcképzés, Chondrogide membránnal).

A másik, egyben legújabb megoldás az, hogy műtét során gyűjtünk saját porcot, melyet a combfej kóros deformitásának eltávolításakor nyerünk. Így nem kell teherviselő porcfelszínt
feláldoznunk. Ezzel, a műtétkor készített porcpótló anyaggal fedjük a porchiány területét (Autocart link). Nemcsak a porc regenerálására, hanem az ízületi ajak visszarögzítésére is mód van, ha erre szükség van.

Magát a károsodásokat kiváltó deformitást, ami a combfej-combnyak határán helyezkedik el leggyakrabban, eltávolítjuk egy motoros csontfrézerrel.
Így a csípőízület teljes körű helyreállítása lehetséges. Praxisomban rendszeresen végzem a fenti beavatkozást.

Az 5 éves utánvizsgálatok eredményei nagyon bíztatóak és sokkal jobbak, mint az ún. mikrofraktúráé (csont megnyitása, vérzés generálása porcpótlás nélkül).
A műtét után 6 hét részleges tehermentesítés és intenzív gyógytorna szükséges.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Telefon

06 70 784 1736

Email

dr_forster@icloud.com

Bejelentkezés

Scroll to Top