Térdprotézis műtét tudnivalók, mire figyeljünk oda

Mi az oka a térdízületi kopás kialakulásának?

Térdprotézis műtét tudnivalók, mire figyeljünk oda
Térdprotézis műtét tudnivalók, mire figyeljünk oda

Legtöbb esetben a trauma, sérülések okozta porckárosodás, gyulladásos betegségek, rossz statika, rossz terhelési viszonyok és a túlsúly.

A kopás egy irreverzibilis folyamat, amely az ok megszüntetése nélkül visszafelé nem fordul, tehát időben érdemes foglalkozni vele, érdemes megelőzni. A porcregenerálók természetesen segítenek, de nem elegendőek. A megfelelő hidratálás vízfogyasztás hasznos, de önmagában nem oldja meg a problémát.

A lézerkezelés fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása javítja a páciens mozgásképességét és életminőségét, de a többi elektroterápiához, pakolásokhoz, kenőcsökhöz hasonlóan csak tüneti kezelésnek minősül és átmeneti segítséget nyújt. Az időben elkezdett speciális gyógytornával lehet csökkenteni a további kopás rizikóját, ezért minősül a gyógytorna terápiának.

Ha a konzervatív kezelés nem hoz megfelelő eredményt, akkor sem szabad elkeseredni, mert manapság nagyon jó műtéti eljárásokat alkalmaznak. A műtét beavatkozása után, nagyon szigorú protokoll szerinti rehabilitációra van szükség, gyógytornász szakember irányításával. A térdprotézis beültetés előtt is fontos lenne rehabilitációra járni.

A műtétet követő néhány nappal a beteg már lábra állhat. Nem szabad megerőltetni. A fájdalom a műtéttel együtt jár, hiszen a térdízület az egyik legkényesebb ízületi részünk, de a gyógytornás kezelések segítségével enyhíthető és meg is szüntethető, nagyon fontos a fokozatos mozgás. A terhelés növelése az első hónap után legtöbbször már lehetséges, de mindig az ortopéd sebész engedélyével és a gyógytornász felügyeletével. Fontos, hogy a rehabilitáció során ne csak az ízületi funkciójavításra koncentráljunk, hanem a térdízület tehermentesítésére is törekedjünk megfelelő tartáskorrekcióval.

Térdprotézis elkerülése

Rendszeres mozgással, súlycsökkentéssel, porcregenerálok használatával és megfelelő vízfogyasztással elkerülhető. A már kialakult kopás esetén személyre szabott gyógytornával.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Telefon

06 70 784 1736

Email

dr_forster@icloud.com

Bejelentkezés

Scroll to Top