Vajon mik lehetnek a térdfájdalom okai?

A térd egy rendkívül összetett ízület, amely szalagok, izmok, csontok és ízületek találkozását jelenti. A térdfájdalom életmódtól és életkortól függően számos okból kialakulhat, ezen fájdalmak okai pedig sokfélék lehetnek.

Vajon mik lehetnek a térdfájdalom okai?
Vajon mik lehetnek a térdfájdalom okai?

Számos külső és belső hatás éri térdünket, amelyek a térdfájdalom okai lehetnek:

  • Ilyenek az elhasználódás és a kopás következtében kialakuló elváltozások
  • ízületi gyulladások
  • térdkalács ficamok okozta porckárosodás
  • különböző sérülésekből eredő térdelváltozások
  • gyakori az ízületek túlterhelése

Súlyos térdfájdalom esetén a térdet érintő ízületi gyulladásra lehet gyanakodni amelyet számos tényező okozhat: idősebbeknél gyakori a porckopás(ostheoarthritis) amely kísérője a kellemetlen ízületi fájdalom.

Térdfájdalmat emellett okozhat sportsérülés, túlerőltetés(amelyet a túlsúly is kiválthat), ízületi gyulladás, izom és ínszalaghúzódás, porcleválás, ficam, nyáktömlő gyulladás, reuma stb.

E fájdalom hátterében állhat ínhüvelygyulladás is. Ebben az esetben a comb hátsó izmai gyulladnak be, ami a térd megduzzadását eredményezi. Ezen sérülés kiváltó oka általában nagy intenzitású mozgás (pl: futás, különböző labdás sportok, ugrás, súlyemelés, kick-box). Szintén gyakori mozgásszervi probléma a térdszalagsérülés. Az enyhébb, elsőfokú húzódás esetén az ínszalag megnyúlik, de nem szakad el (ez növeli a későbbi komolyabb sérülések kockázatát). Másodfokú húzódás esetén az ínszalag részben szakad el. Ebben az esetben a térdízület mozgatása nagy fájdalommal jár, emellett jellemző tünet a véraláfutás és a térd duzzanata. A harmadfokú és egyben legsúlyosabb húzódás esetén az ínszalag teljesen elszakad, ami bőr alatti vérzést és komoly duzzanatot okoz. E sérülés esetében a nem megfelelő kezelés súlyos szövődményeket okozhat, ezért ilyen jellegű panaszokkal , azonnal kérje ki egy erre specializálódott, megbízható orvos véleményét.

Néhány esetben , ha a térd annyira elkopik vagy megsérül, hogy visszafordíthatatlan károsodások keletkeznek csak a teljes térdprotézis beültetése segíthet.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Telefon

06 70 784 1736

Email

dr_forster@icloud.com

Bejelentkezés

Scroll to Top