Miért fontos a fájdalomcsillapítás protézis műtét előtt és után

Miért fontos a fájdalomcsillapítás protézis műtét előtt és után

Mind a térdprotézis, mind a csípőprotézis beültetését hosszan tartó, fájdalmas időszak előzi meg, hiszen a műtét általában az utolsó lehetőség a kezelések sorában. Mindkét beavatkozás esetében a műtétet követő fájdalmak megjelenésének, illetve fájdalomcsillapításnak meghatározó szerepe van a kezelésben, ami túlmutathat a kellemetlen érzet tompításának jogos igényén.

Az állandósuló térdfájdalom megszüntetését célzó implantátumokat különböző eljárásokkal helyezik el. A térdízület porcfelületét pótló anyagokat csontcementtel rögzítik, ha csontritkulás jelei is mutatkoznak, de kemény, egészséges csontok esetében erre nincs szükség. A páciensek többségénél alkalmazható a gyorsabb rehabilitációt, rövidebb kórházi tartózkodást jelentő izomátvágás nélküli technika. A comb nyújtóizomzatának ereje meghatározó szereppel bír a felépülés gyorsaságával kapcsolatban, aminek gyógytornával való megerősítése fájdalomcsillapítás mellett elengedhetetlen.

El is érkeztünk a fájdalomcsillapítás kiemelkedő szerephez a térdműtétek sikerességében. A gyógytorna ennél a műtétnél nem csak a beavatkozás után, hanem az előtt is szükséges, hogy az izomzat minél jobb állapotba kerüljön. Sok esetben csak fájdalomcsillapítás mellett végezhető, nem ritkán kellemetlen gyógytorna a műtét utáni gyors rehabilitáció alapja. A műtét után érzett fájdalom befolyásolja a páciens későbbi fájdalomérzetét, így a fájdalomcsillapítás a mozgás szabadságának mielőbbi visszaadásában is segít.

A csípőprotézis műtét után néhány héttel, nem a műtéti seb okozta és a beavatkozást megelőző érzettel nem azonos fájdalom jelentkezhet a betegek nagyjából 5%-ánál. Ennek döntően a protézis nem megfelelő elhelyezkedése, lazulása, mérete lehet az oka. Az újbóli műtét általában indokolt, de csípőprotézis cseréje csak ritkán, mivel nagyon sok esetben egy gyors, kis megterheléssel járó artroszkópos műtéttel korrigálható az eltérés. Fontos azonban, hogy figyeljük a fájdalmakat és esetleges változásait csípőprotézis műtét után, mivel van olyan ritkán jelentkező panasz, ami jellemzően egy évvel a beavatkozás után jelentkezik (ez is korrigálható egy újabb, jóval kisebb műtéttel).

A protézisek beültetése állami támogatás igénybevétele mellett vagy teljesen magán úton is lehetségesek. Az ortopédiai műtétek nem olcsók, egy térdprotézis műtét ára a beavatkozás típusától függően több százezer forintos, de akár millió tétel is lehet, a csípőprotézis műtétek ennél drágábbak.

Megosztás:

Facebook
LinkedIn
Twitter

Telefon

06 70 784 1736

Email

dr_forster@icloud.com

Bejelentkezés

Scroll to Top